Baba

A fürdetés fortélyai

Kisbabát fürdetni, tisztába tenni hatalmas megtiszteltetés és örök családi szertartás! Szinte minden fényképalbumban ott a helye a fürösztős pillanatképeknek. Gyengédségről, boldog együvé tartozásról árulkodnak, a tisztálkodás voltaképpen csak ürügy.
2013. Október 28.

A fürdetés fortélyai

A kismamák az első napokban talán bizonytalankodnak fürdetéskor, körömvágáskor, ám hamarosan rájönnek az apró fortélyokra.

A baba ápolása szívmelengető, hálás feladat, gyönyörködhetünk rózsaszín bőrében, gyengéden megdögönyözhetjük hurkácskáit, és élvezhetjük az utánozhatatlan babaillatot. Bár a kisbaba az első hónapokban nem lesz piszkos, a napi fürdő jólesik neki, bár nem feltétlenül szükséges a napi fürdetés. A hosszasabb ceremónia során el is fárad, ezért várhatóan jól alszik utána. Ha a pancsolástól felélénkül, fürdessük inkább reggel vagy délelőtt. Melegítsük elő a fürdőszobát, hogy meztelenül se fázzon.

Testápolás, masszírozás, fürdő

Készítsünk elő minden szükséges holmit: fürdőlepedőt, babaolajat vagy testápolót, popsikrémet, új ruhát, pelenkát. A kádba kissé melegebb vizet engedjünk, hiszen még hűl, mire a babát beletesszük. A lényeg, hogy amikor a kicsit beletesszük, akkor 36-38 fok között legyen a víz hőmérséklete, tehát nagyjából testmeleg legyen. Nézhetjük a víz hőfokát a könyökünkkel is és esetleg speciális vízhőmérővel is.

A hasfájós baba hasára cseppentsünk kevés langyos édesköményolajat, simogassuk nyújtott ujjainkkal az óramutató járásával megegyezően. Mozgassuk meg egy kicsit a végtagjait, térdeit nyomkodjuk gyengéden a hasára. Védőnőnktől vagy tanfolyamon megtanulhatjuk a babamasszázs fogásait. Ezután emeljük a kádba.

A helyes kéztartás fürdetéskor: egyik kezünkkel nyúljunk alá a baba tarkójának. Ujjainkkal, tenyerünkkel kulcsoljuk át a karját hónalj alatt, feje az alkarunkon pihen. Másik kezünkkel egy mosdatókesztyűvel vagy pelenkával át tudjuk törölni a testét. Helyezzünk nagy hangsúlyt a nemi szervek kitörlésére is. Kislányoknál ne visszafelé (popótól a nemiszerv irányába) töröljük.

A kellemes, meleg vízben rendszerint elterül a csecsemő. Támasszuk meg alkarunkkal a tarkóját. A hosszas fürdés kiszárítja a bőrt, és a víz is kihűl, tehát ne tartson sokáig a procedúra. A szappan szintén szárít, ezért legfeljebb gyógyszertárban kapható fürdetőkenőcsöt (Unguentum hydrophilicum nonionicum) használjunk, vagy olyan természetes összetevőket tartalmazó fürdetőt, amely kifejezetten babáknak készült. Óvakodjunk a tartósítószerektől, színezékektől, mesterséges összetevőktől, illatanyagoktól – ezek nem a kisbabának valók! Azonban ezekre sincs igazán szüksége, a tiszta víz is megteszi.

Vizes kezünkkel fejétől kezdve lefelé mosogassuk meg a bőrét, puha kefével vagy mosdókesztyűvel, fürdetőkenőccsel finoman dörzsöljük át a fejbőrét, ezáltal megelőzhetjük a koszmó lerakódását, majd emeljük a fürdőlepedőre. (A fejbőr dörzsöléskor nem kell attól félnünk, hogy a kutacsnál valamilyen károsodást okozunk.) Burkoljuk be teljesen, és itassuk fel a vizet róla, de ne dörzsöljük, mert így károsítanánk a puha bőr felső védőrétegét.

Gondosan törölgessük meg a fülkagylót, de fültisztító pálcikával ne nyúljunk bele! A fülzsír kifolyik magától is, legfeljebb ujjunkra csavart puha textilpelenkával töröljük ki. Az első hónapokban gyakori, hogy apró kiütések jelennek meg a baba pofiján, ez a tejkiütés. Legtöbbször az anyatej okozza ezt, a baba bélrendszerének fejletlensége miatt. Idővel magától elmúlik. Egészen nagy, sárga pattanások is előbukkanhatnak – ne nyúljunk hozzá! Ha az apró kiütések szaporodnak, összefüggő mezőt alkotnak, és ez aggodalomra ad okot az anyában, akkor forduljunk a védőnőhöz vagy a gyerekorvoshoz.

Fokozottan figyeljük a bőrt, ha száraz, hámló, pikkelyes, illetve piros foltok jelennek meg rajta. Ha olajozás, testápolás mellett is ilyen, forduljunk orvoshoz, és használjuk a felírt kenőcsöt.

Gyógyító levegő

A bőrápoláshoz a levegőztetés is hozzátartozik. A kisbaba bőre igen érzékeny, de különösen az ekcémás bőr számára kiváló gyógyír a mérsékelt napfény. Három hónapos kortól fokozatosan – percenként – emeljük a napi “meztelenkedés” idejét egy-két percről negyedórára délelőtt tíz óra előtt és délután három óra után. A pelenkával fedett területet csak vékonyan kenjük be popsikenőccsel, ha nagyon muszáj, mert a vastagon felvitt kenőcs a pelenkára kenődik, és csökkenti nedvszívó képességét.

Tisztába tevéskor olajos törlőkendővel töröljük át a popsit, így a széklet- és kenőcsmaradványoktól is megszabadulunk. Különösen ügyeljünk a herezacskók redőire, az itt megrekedt szennyeződések csúnya gyulladást okozhatnak. Lányoknál a szeméremrést elölről hátrafelé töröljük le, nehogy a végbél felől baktériumok jussanak a hüvelybe.

A meleg, nedves területen gombák telepedhetnek meg, ezt gyakori levegőztetéssel előzhetjük meg. A pelenkát csak lazán, szellősen adjuk fel a babára. Ha az időjárás engedi, hagyjuk a kicsit minél többet pelenka nélkül. Kerüljük az illatosított termékeket, ezek allergiát válthatnak ki. Csak olyan terméket használjunk, amely nem károsítja a bőr természetes savköpenyét.

Tipp: Ha kisebesedik a babapopsi, keressük az okát! A baba szájpenészfertőzése kiütést is okozhat, ennek kezelésére nem alkalmas a hagyományos popsikenőcs, a bőrgyógyász olyan készítményt javasol, amely gombabellenes hatóanyagot tartalmaz. Ha felmaródik a bőr, jótékony hatásúak a hámosodást segítő krémek.

Ezt is érdemes elolvasni:

Forrás: Kismama magazin