Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A frissen szült kismamák eleget alszanak, csak nem elég jól

Szerző: -

2010. szeptember 10. | Frissítve: 2016. április 14.

Forrás: Medipress

A közhiedelemmel ellentétben az újdonsült anyukák gyakran elég ideig alszanak az első pár hónapban, csak az alvás minősége nem megfelelő - állítják egy tanulmány szerzői.

Eleget alszanak, csak nem elég jól

Egy csapat frissen szült édesanyát követtek nyomon. Átlagosan 7 órát aludtak éjszakánként az első négy hónap során. Ez megfelel annak, amennyi alvást általában javasolni szoktak a felnőttek számára. Korábbi tanulmányokból arra is fény derült, hogy egy átlag amerikai is kevesebbet pihen. Másfelől az édesanyák alvását gyakran megzavarják, így éjjelente összesen legalább 2 órát töltenek talpon.
Az eredmény talán nem meglepő, különösen azok számára, akiknek már van gyermekük. A kutatás vezetője, a West Virginia Egyetem pszichológus adjunktusa, Dr. Hawley E. Montgomery-Downs szerint megkérdőjeleződött azonban az anyák tipikus alvási mintájával kapcsolatos feltételezés. A Reuters Healthnek elmondta, hogy eddig úgy gondolták, a legtöbb kismama alváshiányos. A napközbeni kimerültség ellen eddig ezért azt tanácsolták, hogy az anyuka is szundikáljon akkor, amikor a gyerek.

Az American Journal of Obstetrics & Gynecology hasábjain megjelent cikk tanúsága szerint azonban a rendkívül töredezett alvásidőtartam okozza a fáradtságot.

Montogmery-Downs elmondta, hogy ez az alvásminta hasonló ahhoz, amit bizonyos alvászavaroknál lehet megfigyelni. Az alvási apnoéban szenvedők például elég időt töltenek az ágyban, de nem igazán minőségi, pihentető alvással. Az alvás ismétlődő, 90-120 perces ciklusokban zajlik. Attól függően, hogy milyen gyakran kell felkelnie az anyukának, csak kevés teljes alvásciklusban lehet része, vagy akár egyben sem. Ezt sajnos nem lehet pótolni egy napközbeni alvással. "Végig kell gondolnunk, hogy milyen stratégiákkal lehet konszolidálni az alvást számukra" - mondta Montgomery-Downs.

Vannak, akiknél beválik a közös ágyban alvás - ilyenkor az édesanya jelenléte nyugtatólag hat a kicsire, emiatt nem ébredezik fel annyit, illetve szinte félálomban is lehet szoptatni. Ám ez nagyon egyénfüggő! 74 anyát követtek nyomon, vagy a szülést követő 2-13. hét, vagy a 9-16. hét között. Az anyák alvásnaplókban rögzítették pihenéseiket. Egy karórához hasonlító szerkezetet is viseltek, mely rögzítette éjszakai mozgásukat.

A várakozásokkal ellentétben a kutatók azt találták, hogy átlagosan 7,2 órát aludtak éjjel, ami pont elegendő. Inkább az alvás töredezettsége jelentette a problémát. Relatíve kevés anya igyekezett szunyókálással pótolni a kiesést. A harmadik hétre már csak kevesebb, mint a fele számolt be napközbeni alvásról, akik így tettek, azok is legfeljebb hetente kétszer.

A fáradtság a legnagyobb probléma a kismamák körében, és több okból kifolyólag is aggodalomra ad okot. Az egyik ezek közül az, hogy az alvászavar és a kimerültség szülés utáni depresszióhoz vezethet. Így nem lehet biztonságosan vezetni sem, és a munka elvégzése is csorbát szenvedhet. Az anyák szaggatott alvása és a kimerültség miatt Montgomery-Downs szerint újra kellene értelmezni az Egyesült Államok anyasági támogatási rendszerét.

Jelenleg a törvényi szabályozás szerint az 50 fő feletti munkahelyeknek 12 heti fizetetlen szabadságot kell biztosítaniuk az anyáknak. Ez az egyetlen nyugati ország, ahol nincs fizetett szülési szabadság, így sok anyának akkor kell visszatérnie a munkahelyére, amikor még saját magával kellene törődnie.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Mennyit alszanak az anyák szülés után?
 • Lefogytam és fáradt vagyok!
 • 3 bevált tipp a nyugodtabb éjszakákhoz
 • Mikor fogom végre kialudni magam?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések