Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A friss levegőn - levegőztetés és öltöztetés

2003. szeptember 12. | Frissítve: 2015. december 29.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu

Ha a baba megfelelő ideig van a friss levegőn, jobb lesz az étvágya, és sokkal nyugodtabban alszik. Ezt minden anyuka tudja. De mire érdemes figyelni a levegőztetés során?

Télen is fontos a baba levegőztetése

A kisbabának is szüksége van friss levegőre

Fokozatosan szoktatjuk a levegőhöz a babát. Először a szobájában kinyitjuk néhány percre az ablakot. Természetesen előzőleg sapkát adunk rá és betakarjuk. Naponta néhány perccel növeljük a levegőztetés idejét. Ha már fél órát is elértünk, a következő naptól a babakocsiban kitehetjük a kertbe, erkélyre, folyosóra.

Itt is néhány perccel kezdjük, majd fokozatosan emeljük a levegőzés idejét. Egészséges kisbaba naponta több órát töltsön a szabadban. A tavaszi-nyári gyerekeket már 2-3 hetes kortól, a téli babákat csak 4-6 hetes kortól vigyük ki. Nagy szélben, ködben, illetve nyáron déli napsütésben ne sétáltassunk.

Hány fokig lehet még télen kimerészkedni?

Ha jönnek a nagy mínuszok - ez rendszerint januártól következik be - akkor sok anyukában felvetődik a kérdés: mivel tesz jót, ha kiviszi vagy ha otthon marad a kicsivel? Általános szabály, hogy -5 fok alatt nem érdemes levegőztetés céljából kimozdulni a kicsivel. Nyilván, ha elintézni valója van az anyának, akkor más a helyzet, de törekedni kell arra, hogy a pici minél kevesebbet legyen a kemény mínuszban.

Ha ennél enyhébb az idő (0 fok körül), akkor ki lehet menni levegőzni, de csak 1 óra hosszára. És ilyenkor is ügyelni kell a réteges öltöztetésre, a kesztyű viselésére. Egészen apróknál (több mint 6 hetes babánál) érdemes a harisnya mellett egy rugit is ráadni a csöppségre, mert a hőháztartásuk még nem olyan jó.

Télen legjobb viselet az overáll, amely megvédi a gyermek derekát, és mozogni is jól tud benne. Olyan meleg ruhadarabokat válogassunk össze, amelyek nem akadályozzák a gyermeket szabad mozgásában. Vigyázzunk, hogy már totyogó gyermekünk cipője, kesztyűje ne ázzon át.

Ködben érdemes levegőztetni? És erős szélben?

Az időjárási viszonyok közül a köd az, ami a legveszélyesebb. A ködben a legnagyobb a bacik és vírusok koncentrációja, így ebben az időben a legvalószínűbb, hogy összeszed a gyermek valamit. Ha tehetitek, ködös időben mellőzzétek a szokásos sétát.

Hasonlóképpen érdemes lemondani a levegőztetésről, ha erős szél fúj. Ilyenkor is jobb a védelmező 4 fal között tölteni az időt.

Mire kell feltétlenül vigyáznunk enyhébb időben - nyáron, tavasszal, ősszel?

Vigyázzunk arra, hogy amikor erős a napsugárzás, ez közvetlenül ne érje a babát. Jobb neki a szórt fény. Napra csak a reggeli és délutáni órákban tehetjük, akkor sem magára hagyva, hogy időben tudjunk változtatni a baba elhelyezésén, ha időközben rásütne a nap. Ha szükséges, hajtsuk fel a babakocsi tetejét, hogy a babát ne érhesse tűző napfény.

Oda kell figyelni arra is, hogy megóvjuk gyermekünket a rovaroktól, állatoktól, különböző szennyeződésektől, ezért nem árt könnyű hálót borítani a babakocsira.

Ha nincs alkalmas helyünk arra, hogy a babát a szabadban hagyjuk, tegyük a kiságyba vagy a járókába, és engedjünk friss levegőt a szobába. Később, amikor a pici már több időt tölthet a friss levegőn, babakocsiban tolva kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb helyet a sétára.
Mielőtt megvásárolnánk a babakocsit, számításba kell venni életvitelünket, hogy milyen közlekedési eszközöket használunk rendszeresen, és hol tároljuk a babakocsit. Amennyiben gyerekülésre is szükségünk van, választhatjuk a kombinálható típust, ami mindkét célnak megfelel. A hagyományos mély kocsi kellően tágas, a pelenkák és egyéb úti holmik is elférnek benne. Az összecsukható, döntött háttámlás sportkocsi addig használható, amíg a kisbaba totyogni nem kezd.
Ha nem akarjuk babakocsiban tolni, levegőztethetjük a babát hordozókendőben, mei taiban is. Ilyenkor a kisbaba élvezi a közelségünket, új látószögből tekinti meg az őt körülvevő világot. (Az sem elhanyagolható, hogy rövid séta kedvéért nem kell lehozni a babakocsit esetleg a sokadik emeletről!).

Ha a baba már totyogni kezd, szereti maga tologatni a szabad levegőn a babakocsiját. Kivéve, ha csak a közelben lévő parkba visszük le a babát, a stabilan járó másfél-két éves gyerekkel se menjünk babakocsi nélkül, mert a kicsi hamar elfárad, és akkor ölbe véve folytathatjuk a sétát. Egészséges gyermek jó időben több órát is töltsön naponta a szabad levegőn.

Tavasszal és ősszel általában nincs gond a levegőztetéssel.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek téged:
 • Ha ezekre odafigyelsz, megelőzheted a fagyási sérüléseket télen
 • Így kell a babát öltöztetni télen
 • Levegőztetés bundában, babakocsiban
 • Hozzászólások

  Mindig teli hűtő? A Tesco Online Bevásárlással lehetséges! (X)

  Ismerje meg a Tesco Online Bevásárlás szolgáltatást!

  Nutricia Mikulás és karácsonyi manók lepték el a Démétér Házat (X)

  A Nutricia dolgozói beteg gyermekek karácsonyát tették boldogabbá.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések