Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A folyamatos háttérzaj lassíthatja a kicsik beszédtanulását

2016. július 26. | Frissítve: 2016. július 27.

Forrás: Medipress

Egy nemrégiben végzett kutatás szerint hátráltatja a kisgyerekek beszédfejlődését az, ha egy háztartásban folyamatosan túl nagy a háttérzaj.

A folyamatos háttérzaj lassíthatja a kicsik beszédtanulását

Amint azt a kutatást vezető Brianna McMillan, a Wisconsin Egyetem pszichológus doktorandusza kifejtette, a modern otthonok egyik jellemzője, hogy sokaknál folyamatosan szól a tévé vagy a rádió, ami önmagában nem lenne probléma, ám az ott élő totyogó korúakkal folytatott interakciót - és főleg a kicsik beszédtanulásának folyamatát - mindez negatívan befolyásolhatja.
A Child Development című lapban közzétett vizsgálat során a szakemberek 106 huszonkét és harminc hónapos kor közötti kisgyereknél kísérték figyelemmel, hogy milyen gyorsan képesek új szavakat tanulni, és azt tapasztalták, hogy sokkal sikeresebbek voltak azok a gyerekek, akik csendes környezetben tartózkodtak, mint azok, akiknél nagy volt a háttérzaj. Az is kiderült azonban, hogy ha a kicsik figyelmét kifejezetten ráirányítjuk az új szavak kiejtésére, hangzására, akkor a hátráltató tényezők mellett is képesek bővíteni szókincsüket.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Így aludhat jobban a baba

Ha a baba boldog és kiegyensúlyozott, az édesanyja is az - ez az összefüggés pedig fordítva is fennáll.

Biztonságos, pihentető éjszaka a babáddal? Rajtad is áll!

Tudtad, hogy az alvási környezet megfelelő kialakítása nagyban befolyásolhatja babád alvását, ezzel együtt pedig a te éjszakádat is? Hol és hogyan érdemes altatni, hogy mindenkinek komfortos legyen?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések