Baba

A férfi nem alszik kevesebbet, ha apa lesz?

A legtöbb anya számára bizonyára nem lesz meglepő egy nemrégiben végzett kutatási eredmény, miszerint a gyerekes nők sokkal kevesebbet tudnak aludni, mint azok, akik nem élnek együtt gyerekekkel. De a férfiaknál ez nem csapódik le.
2017. Március 02.

A férfiak apaként is ugyanannyit alszanak, mint a baba előtt?

A vizsgálat ugyanis arra is rámutatott, hogy a férfiak alvásmennyiségére nincsenek kihatással a gyermekek. Amint arról a kutatást vezető Kelly Sullivan, a Georgia Southern Egyetem Jiann-Ping Hsu Kollégiumának munkatársa beszámolt, a gyerekes nők 48 százalékáról derült ki, hogy naponta legalább hét órát tudnak aludni, szemben a gyermektelen nők 62 százalékával.

Sullivan és munkatársai több mint 8500 férfit és nőt kérdeztek ki egy telefonos felmérés során, akiknél aziránt érdeklődtek, hány órát alszanak éjjelente, illetve, hogy az elmúlt hónapban hány alkalommal érezték magukat fáradtnak. A kisgyerekes nők arról számoltak be, hogy havonta 14 napon voltak fáradtak, míg a gyermekteleneknél csupán 11 ilyen nap volt.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a közel 3000 nő közül, akik 45 évesek, vagy annál fiatalabbak voltak, az alváshiány minden esetben a gyerekek meglétével függött össze, és minden egyes, a háztartásban élő gyermek 50 százalékkal növelte náluk az elégtelen alvásmennyiség esélyét. Férfiakkal ugyanígy elvégezték az elemzést, de náluk semmilyen befolyásoló ereje nem volt a gyerekeknek az alvásmennyiségükre.

A szakemberek a fentiek fényében hasznosnak tartanák, ha a gyermekes szülők alapos tervet készítenének arra nézve, hogy ki milyen feladatokat lát el a háztartásban, beleértve a gyerekgondozást is, hogy így mindenki elegendőt tudjon aludni, és kipihentebb legyen. A vizsgálat részleteiről a kutatók áprilisban, az Amerikai Neurológia Akadémia éves bostoni találkozóján készülnek beszámolni az érdeklődők számára.

Kapcsolódó cikkek:

7 elképesztő mondat, amit újdonsült apák mondtak

A frissen szült kismamák eleget alszanak, csak nem elég jól

Hírességek vallanak az alvásról, vagyis inkább annak a hiányáról…

Forrás: Medipress