Baba

A felfedező (explorációs) játék időszaka

A babák első két életéve a folyamatos felfedezésről szól. Kíváncsiságukat sokféle játékkal kielégíthetjük.
2018. Szeptember 13.
A játék kiválasztásánál azt vedd figyelembe, épp milyen képesség fejlesztésén munkálkodik

A babák fejlődése szempontjából a játék kulcsfontosságú úgy az érzelmi, mint a fizikai, a kognitív (vagyis a gondolkodásukat érintő) és a társas képességek szempontjából. Saját testükről és a körülöttük lévő világról is a játékokon keresztül tudnak életük első szakaszában a legtöbbet megtanulni: ezért mondhatjuk, hogy a születésüktől nagyjából a második életévükig tartó időszak a felfedező játékok korszaka.

A felfedezés a babák minden érzékszervét igénybe veszi: elsősorban a tapintást (milyen érzés megfogni valamit?), a hallást (miféle hangot ad ki ez a játék?) és a látást (hányféle színben pompázhat egy tárgy?), de kisebb mértékben a szaglást és az ízlelést is, nem beszélve a mozgással kapcsolatos kíváncsiság kielégítéséről: a babák meglökik, megközelítik, és teljes testükkel birtokba tudják venni a különféle tárgyakat.

Az ilyen típusú játékok kiválasztásakor a szülőknek leginkább azt kell figyelniük, hogy gyermekük éppen milyen képességének fejlesztésén munkálkodik. Ha például azt látják, hogy három hónapos gyermeküket éppen a tárgyak megragadása foglalkoztatja, akkor érdemes nagyobb, puhább, jól megmarkolható játékokat választaniuk neki. Ha a baba épp nézni szeret mindent, ami mozog, akkor pedig az ágy fölé függeszthető játékot érdemes keresni, amelyet megmozgathat a szél. Amikor pedig, úgy egyéves kora táján már az ok és okozat viszonya érdekli, akkor egyszerűen csak “elbújhatunk? előle egy ajtó mögé. Az alábbiak a legtöbb gyereket élénken foglalkoztatják ebben a felfedezéssel teli életszakaszban.

Játék társakkal: egymásra mosolygás, nézés, nevetés, kukucskálás, csiklandozás a szülőkkel, a testvérekkel – a babák mindet nagyon szeretik.

Játék tárgyakkal: érintés, ütögetés, harapdálás, dobálás, lökdösés: kevés dolog nyűgözi le jobban a gyerekeket, kivált 4 és 10 hónapos koruk között.

Funkcionális játék: az első és a második életév között mindenféle tárggyal el lehet játszani valami hétköznapit, mert fantáziájuk ekkor kezd szárba szökkenni: a fogkefével telefonálhatunk, a teherautóval vasalhatunk, és így tovább.

Szimbolikus játék: a második életév táján jelennek meg a csírái: ekkor már az egyszerű cipős doboz is busszá alakulhat, a műanyag karikából pedig sütemény “sülhet? a játék során – igazából minél egyszerűbb egy játék, annál több mindent helyettesíthet.

Szerepjáték: ez már inkább kétéves kor felett jellemző: ekkor kaphatnak szerepet a bábok, az akciófigurák, a kisgyerekeknek készített orvosi táskák és hasonlók.

Manapság a babáknak szóló játékokon hónapokra lebontva jelzik, hogy mekkora gyerekeknek valók – érdemes ezt figyelembe venni. A felfedezést legjobban elősegítő játékok között akadnak örök kedvencek: ilyenek például a labdák, az építőkockák, a zenélő játékok, a képeskönyvek, a babatelefonok és a formaberakók, amelyek mind nagyon élvezetesek és hasznosak – ezek esetében csupán azt kell figyelembe venni, hogy anyaguk és méretük a baba aktuális korának megfelelő legyen.

Kapcsolódó cikkek: