Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A fej emelése a babáknál - Mikortól tudja megemelni, megtartani a fejét?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. június 10. | Frissítve: 2022. február 19.

Forrás: babaszoba.hu

Addig, amíg a csecsemőből kúszva kommandózó, majd stabilan álló, járó, sőt szaladgáló baba lesz, a mozgásfejlődés számos mérföldkövét kell elérnie.

A fej emelése a babáknál - Mikortól tudja megemelni, megtartani a fejét? (Fotó: Getty Images)
Az izom- és mozgásfejlődés legelső állomásai között van, hogy a baba megtanulja önállóan megtartani, felemelni a fejét.
Az újszülött kisbaba feje születésekor testéhez képest nagy, ahhoz pedig túl nehéz, hogy nyak és hátizmaival meg tudja emelni. Hasra fordítva fejecskéjét automatikusan oldalra fordítja, de ez még nem tudatos, csupán reflexszerű mozgás. Hogy nyakának, törzsének és hátának izmai erősödjenek, melyeknek a fej emelésében is fontos szerepük van, érdemes már az első napoktól a hasára is tenni a babát - amikor ébren, és felügyelet mellett van!

Mikor emeli meg magától a fejét a baba?

1 hónapos korában fektetve már felemeli a fejét a baba, és oldalra is fordítja. Ha felemeled a babát, tartanod kell még a fejecskéjét, hiszen ehhez még gyengék a nyakizmai.
2 hónapos korára a fej tartásáért felelős nyaki izmai már megerősödnek, így hasra fektetve képes 45 fokos szögben megemelni, rövid ideig megtartani a fejét.
3 hónaposan nyaki izmai már elég fejlettek ahhoz, hogy stabilan tartsa a fejét, és háton fekve egyik oldalról a másikra is fordítsa. Hason fekve fejét felemelve tartja, és fejecskéje nem inog már sem ülő, sem függőleges helyzetben. Ekkor mozgásában már megjelenik a szándékosság is, ha felemeled, a törzsével egy irányban tartja a fejét.
4-5 hónapos korára normalizálódik az izomtónusa, testtartása könnyedebb lesz. Ekkor már képes középen tartani a fejét háton fekve, nem billen oldalra a fejecskéje. A biztos fejemelés is ekkorra alakul ki. Ez azt jelenti, hogy fejét már 90 fokos szögben meg tudja tartani hason fekve, miközben támaszkodni tud kinyújtott karjain, nyitott tenyerein. Az 5. hónapban fejét már mindig stabilan tartja, és háton fekve is megpróbálja megemelni.
A fejtartás tekintetében 0-2 hónapos kora között gyanúra adhat okot, ha fejét hátra feszíti, amikor felemeled, illetve ha mindig csak az egyik irányba fordítja a fejecskéjét. 3 hónaposan gyanús lehet, ha fejét mindig csak egy irányba fordítja, és sem hason fekve, sem ülésbe húzásnál nem emeli. Ha ezeket tapasztalod, azt mindenképpen jelezd a védőnőnek és a gyermekorvosnak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések