Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A depressziós anyák babái stresszesebbek

Szerző: Babaszoba.hu

2010. december 27. | Frissítve: 2015. december 3.

Forrás: HáziPatika.com

Több stresszhormonnal a szervezetükben jönnek világra azok a kisbabák, akiknek az édesanyja depressziós volt a várandóssága hónapjai alatt - derült ki a Michigani Egyetem kutatói vezetett kutatásból.

Médiatár főoldal
videó

Kismama: testi és lelki változások

Kismama: testi és lelki változások
"Ennek pedig az egész életre hatása lehet" - mondta dr. Delia M. Vazquez, gyermekorvos és pszichiáter, a kutatás vezetője. "Egyrészt, ezek a babák felnőve jobban ki lesznek téve a stressz hatásainak, érzékenyebbek lesznek a stresszes helyzetekre és sokkal erőteljesebben reagálnak majd ezekre a helyzetekre."

A kutatás során azokat az összefüggéseket vizsgálták, melyek az anyai depresszió és a magzat neuroendokrin rendszere között alakultak ki. A vizsgálatban kéthetes babák stresszreakcióit figyelték, és megállapították, hogy a depressziós anyák gyerekei gyorsabban és erőteljesebben reagáltak bizonyos (stresszt kiváltó) hatásokra, például egy éles hangra vagy egy fényhatásra, mint azok a csecsemők, akiknek az édesanyja nem számolt be depresszióról. Emellett az újszülöttek köldökzsinórjából vett vért is elemezték.

A depressziós anyukák babái stresszesebbek

"Ezek az eredmények csak részei egy nagyobb egységnek, melyek rizikófaktorat jelezhetnek a várandós nőknél" - tette hozzá a kutatás másik vezetője, dr. Shelia Marcus. "A vizsgálatok elemzése után jobban el tudjuk majd különíteni azokat a nőket, akik több figyelemre szorulnak a várandósságuk alatt, illetve azokat, akikkel többet kell majd törődni a szülés után."

A tanulmány a Infant Behavior and Development című szaklapban jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Amit a depresszióról tudni érdemes
 • Az idősebb anyák sem depressziósabbak az átlagnál
 • Szülés utáni depresszió

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

  Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések