Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A csepphinta áldásos hatásai

Szerző: Biczó Gabriella

2018. december 31. | Frissítve: 2021. augusztus 17.

Forrás: babaszoba.hu

A csepphinta leginkább egy vízcseppre vagy egy kis kuckóra hasonlít. A felfüggeszthető eszközben a gyerekek hintázhatnak, pöröghetnek, elbújhatnak, ringatózhatnak, miközben a mozgás fejleszti az idegrendszert.

A csepphinta áldásos hatásai
A csepphinta vagy más néven cseppháló hatékonyan fejleszti a gyermek idegrendszerét. Nem véletlenül nevezik angolul szenzoros hintának, ugyanis a szenzoros integrációs terápia (Ayres-terápia) egyik sokoldalú és hatékony eszköze.

Ha sérül az érzékelés

A szenzoros integráció nem más, mint az érzékelt információk felhasználása és összerendezése. Az ingerek jöhetnek kívülről vagy belülről: meleg van, zaj van, szomjas vagyok, stb. - ezeket az ingereket a szenzomotoros integráció során érzékeli és rendezi a gyermek, és ez teszi lehetővé számára, hogy a testét megfelelően tudja használni. Ha ez az érzékelés jól, hasznosan rendeződik, és be tudnak épülni a korábban megszerzett tapasztalatok is, akkor az ingerekre megfelelő választ tud adni. Amikor ez az érzékelés sérül, akkor van szükség a szenzoros integrációs terápiára.

Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Azok a gyerekek, akik szenzoros integrációs zavarral küzdenek, nem tudják az őket érő ingereket megfelelően integrálni és azokra megfelelő válaszokat adni, elmaradnak a nagy-és finommozgások terén, ügyetlenek, gyenge az egyensúlyérzékük, magatartási és tanulási zavart mutatnak, a sort hosszan folytathatnánk, mert a tünetek nagyon sokfélék lehetnek.
A szenzoros integrációs terápia - vagy más néven Ayres-terápia, Anna Jean Ayres pszichológus, a terápia kidolgozója után - fő jellemzője, hogy a gyermek élményeket éljen át. A terápia egyik hatékony és sokoldalú eszköze a csepphinta.

Mit mindenre jó a csepphinta?

Elsőre csak egy egyszerű, vízcsepp formájú hintának tűnik, amiben a gyerek elbújhat, ringatózhat, előre-hátra hintázhat, pöröghet, vagy éppen lecsendesedhet. Ezekkel a mozgásokkal azonban a játszáson túl a gyermek "fejleszti" is magát, a saját mozgása közben tanulja meg érzékelni önmagát.
"A csepphinta olyan, mint egy batyu. A terápia során mindig a gyerek dönti el, hogy melyik eszközt használja, a csepphinta is szerepel a kínálatban. Van olyan gyerek, aki egyből szereti, és vannak, akik bele nem ülnének. Nincs erőszak, itt a gyerek irányít, a terapeuta csak kísér" - mondja Forstreuter Katalin, gyógypedagógus.
A csepphinta elsődlegesen a vesztibuláris, azaz egyensúlyi rendszert ingerli és már 2-3 éves kortól használható. Mivel a csepphinta körül öleli a testet, így érintéses, azaz taktilis ingert is nyújt. Az idegrendszer érettsége az egyensúlyi és más érzékszervek ingerlésével serkenthető, ezzel pedig elősegíthetjük, hogy az érzékelt információk összerendeződjenek. A csepphinta többirányú mozgásaival - forgás hintázás - fejleszti az egyensúlyérzéket, de a téri tájékozódást, az irányok tanulását is elősegíti és hatással van a koncentrációs készségre is.
A gyerek - öngyógyító mechanizmusa által - megtalálja a csepphintázás során azt a játékot, azt a mozgást, amely a leginkább segíti a fejlődését. A csepphinta alakja miatt el lehet benne bújni, ellazít, megnyugtat, ringat, biztonságérzetet ad. De a mozgása miatt pörgésre, forgásra, tekergésre, hajtásra is csalogathat.
"Sokan magzati pózban helyezkednek el a csepphintában, az ujjukat cumizva, mások épp ellenkezőleg, azt kérik, hogy tekerjem be őket, pörögni szeretnének. Sokféleképpen használják a gyerekek a csepphintát: a pörgéstől, tekergéstől, hintázástól, forgáson át a relaxáló, pihenő, csendes-megnyugvósig. A csepphinta az idegrendszeri elmaradást fokozza, a gyerek pedig pontosan tudja, hogy mire van szüksége." Éppen ezért ugyanolyan jó terápiás-fejlesztő eszköze lehet egy félénk, szorongó gyermeknek, mint egy hiperaktívnak.
A csepphintát a gyerek saját akaratából, saját maga irányítja, ő dönti el hogyan használja. Nem utolsó sorban a csepphinta egy igazán játékos, örömteli és vidám cselekvés mindenki számára.
Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában:


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések