Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A csecsemőkori B1-vitamin-hiány kihat a motoros funkciókra

Szerző: Babaszoba.hu

2017. április 4. | Frissítve: 2017. április 5.

Forrás: Medipress

A vitaminhiányos gyerekeknél gyengébbek a szenzomotoros képességek, sőt, a B1-vitamin-hiány az egyensúlyérzékre is kihat a kutatások szerint.

A csecsemőkori B1-vitamin-hiány kihat a motoros funkciókra

A Tel Avivi Egyetem munkatársai harminckilenc 5 és 6 év közötti gyereket figyeltek meg, akiknek csecsemőkorban B1-vitaminhiányt állapítottak meg. Ezután eredményeiket 30 olyan azonos korú gyermekével vetették össze, akiknek csecsemőkori tápanyag-bevitelében nem volt hasonló hiány. A szenzomotoros képességek a vitaminhiányos csoport esetében lényegesen gyengébbnek bizonyultak, a hiányosságok az egyensúlyérzékre is kihatottak, míg a B1-vitaminhiánnyal nem küzdő gyerekeknél hasonló probléma nem volt megfigyelhető.
Tizenhárom évvel ezelőtt több csecsemőkori halált is okozott a B1 vitaminhiány. A csecsemők szívproblémákkal és neurológiai tünetekkel kerültek kórházba, és kiderült, hogy olyan étrendkiegészítőt kaptak, amelyből teljesen hiányzott a B1-vitamin.
"Eleinte ez az egész egy óriási rejtély volt, senki sem értette, mi okozza a tüneteket. Aztán lassan derült fény az igazságra, amikor is a szülők a váróteremben elbeszélgettek arról, hogy mit szednek a gyerekek, és kiderültek a közös pontok. A gyerekek egy része hamar felépült, de voltak, akik epilepsziával és súlyos károsodással élnek ma is" - mondja a kutatást vezető Aviva Fattal-Valevski, aki szerint a B1-vitamin hiánya még az egyébként teljesen egészséges újszülöttekre is hatással van.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

10 tipp, ha fáj a baba hasa

A csecsemőkori hasfájás vagy más néven kólika, gyakori jelenség a kisbabák körében pár hetes kortól 3-4 hónapos korig. A kólika oka nem teljesen tisztázott, valószínűleg több tényezőtől is függ. Mivel segíthetjük a babát hasfájás esetén?

Ezért jó a kecsketej alapú tápszer

Speciális összetételének köszönhetően kíméli a baba gyomrát és szervezetét. Miért különleges a kecsketejből készült tápszer?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések