Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A csecsemők alvás közbeni rángása segítheti a fejlődésüket

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 9. | Frissítve: 2018. június 12.

Forrás: Medipress

Amikor egy szülő alvás közben megfigyeli csecsemőjét, gyakran azt gondolja, hogy a látható apró rángások az álomra adott reakciók. A kutatók szerint azonban a rángások a baba motoros készségfejlődésének velejárói.

A csecsemők alvás közbeni rángása segítheti a fejlődésüket

Amikor egy csecsemő teste az alvás gyors szemmozgásos (REM) szakaszában rángatózik, az "áramkörök" aktivitását váltja ki az agy egész területén, hogy ezzel tanítsa az újszülötteket a saját végtagjairól és azok használatáról - vélik az Iowai Egyetem munkatársai.
A kutatók szerint a korai fejlődésre vonatkozó tudásunk folyamatos növekedése mellett a korai szenzomotoros készségek fejlődéséről megszerzett bővebb ismeretek is segíthetnek jobban megérteni bizonyos fejlődési rendellenességeket, többek között az autizmust és a skizofréniát is.
"Bár gyakran nem fordítanak erre elegendő figyelmet, jelentős problémák vannak ezekkel a szenzomotoros rendszerrel kapcsolatban e rendellenességek esetében" - magyarázta Mark Blumberg, az egyetem pszichológia és agytudományi tanszékének professzora.
Blumberg és munkatársa, Greta Sokoloff eleinte patkánykölykökön kísérleteztek, most azonban már 2 hét és 18 hónapos kor közötti csecsemőket vizsgálnak, összehasonlítva az alvásuk közben megfigyelhető rángásokat az ébrenlétkor tapasztalható fizikai aktivitásukkal. Blumberg professzor arról számolt be, hogy érdekes összefüggésekre derült fény a rángás és a csecsemők készségeinek fejlődése között.
Úgy tűnik például, hogy a csecsemők alvás közbeni nyaki rángásai kapcsolatban állnak azzal, milyen mértékben képesek ébrenlétkor megtartani a fejüket. Kiderült, hogy miután a babák meg tudják tartani a fejüket, amikor ébren vannak, az alvás közbeni nyaki rángás a többi rángáshoz viszonyított aránya csökken.
A kutatók elmondták, hogy a továbbiakban ehhez hasonló összefüggéseket keresnek, amelyek esetében fel lehet használni a rángásokat az új motoros készségek kezdetének előre jelzésére, és idővel talán a segítségükkel kimutathatók lesznek a fejlődési rendellenességek is.
Kapcsolódó cikkeink alvás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák