Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A csecsemőgondozási díj - CSED2017-ben

Szerző: Kaló Ágnes

2017. február 10. | Frissítve: 2017. február 13.

Forrás: babaszoba.hu

Ha több év munka után mész szülési szabadságra, az első gyermekvállalást segítő juttatás, melyet már a terhesség utolsó heteiben igényelhetsz, a csecsemőgondozási díj. Mennyi ideig vagy jogosult rá, és mekkora összegre számíthatsz? Íme a 2017-es állapot.

A csecsemőgondozási díj - CSED

Mi az a csecsemőgondozási díj (CSED)?

A csecsemőgondozási díj a szülési szabadság idejére járó pénzbeli juttatás, amelynek feltétele a társadalombiztosítási jogviszony. Célja a baba születése környékén kieső jövedelem pótlása. 2015-ig terhességi-gyermekágyi segélynek (TGYÁS) nevezték.

Ki igényelhet csecsemőgondozási díjat (CSED-et)?

A csecsemőgondozási díjra az az édesanya jogosult, aki a szülés előtti két évben legalább 365 napig biztosított volt, és akinek a gyermeke a biztosítás időtartama alatt, vagy ha az megszűnt, akkor az után negyvenkét napon belül született. (Ha a biztosítás megszűnése után baleseti táppénzt kap a kismama, akkor ennek ideje alatt, vagy utána 28 napon belül kell születnie a picinek.) A kötelező biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie, a lényeg, hogy a két év alatt összesen legyen meg a 365 nap.
Jogosult lehet a gyermek - szintén biztosított - édesapja is, ha az anya az egészségi állapota miatt kikerül a háztartásból, vagy meghal. CSED-et igényelhet még az örökbefogadó szülő és a gyám is ‒ a feltétel minden esetben a biztosítotti jogviszony.
A 365 napba beszámítható a baleseti táppénz, a csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj (a diplomás gyed kivételével), valamint a rehabilitációs járadék vagy ellátás folyósításának ideje. Beleszámít még a közép- vagy felsőfokú oktatásban több mint egy éves, nappali tagozatos tanulmányok idejéből 180 nap is.

Mennyi ideig jár a csecsemőgondozási díj (CSED)?

A CSED a szülési szabadság idejére jár, amely 24 hét (168 nap). A szabadságot a szülés várható időpontja előtt legkorábban négy héttel, legkésőbb pedig a szülés napjától veheted ki. A csecsemőgondozási díjat legfeljebb a baba születése utáni 168. napig folyósítják.
A szülési szabadság megszűnik,
- ha a baba halva születik;
- ha a pici a szülés után hal meg, akkor a halálát követő 15. napon;
- ha a gyermek kikerül a háztartásból.
Nem jár CSED a szülési szabadságnak arra az idejére, amikor a teljes kereseted megkapod, vagy ha dolgozol, vagyis keresőtevékenységet folytatsz (kivéve a szerzői jogdíjat és a tiszteletdíjat).

Mennyi a csecsemőgondozási díj (CSED) összege?

A csecsemőgondozási díj összege attól függ, mennyi volt a napi bruttó kereseted (a havi bruttó bér harmincad része) a szülés előtt, ugyanis ennek 70%-át kaphatod. A CSED adóköteles bevétel, tehát a személyi jövedelemadót a kifizetőnek (a kedvezmények figyelembe vételével) le kell vonnia belőle. Járulékokat azonban nem kell fizetni utána.

Milyen jövedelem vehető figyelembe a csecsemőgondozási díj számításakor?

Egyszerű lenne, ha a CSED-et az utolsó havi jövedelmedből számolnák, de a képlet sajnos bonyolultabb. A díj számításakor figyelembe vehető bér megállapításához visszafelé kell számolnod. Először a jogosultság első napjától (tehát amikortól jogosan igénybe veszed a CSED-et) kell visszaszámolnod három hónapot. Ha ez megvan, akkor innen számolj még vissza 180 napot ‒ az ebben a 180 napban kapott jövedelem lesz a csecsemőgondozási díj alapja.
Ha erre az időszakra nincs összesen 180 naptári napi jövedelmed, de 120 napi összejön, akkor abból fogják számítani a CSED-et.
Ha nincs 120 napi jövedelmed se, akkor az érvényes minimálbér (2017-ben 127.500 forint) kétszeresét veszik alapul, kivéve, ha a tényleges kereseted ennél kevesebb.

Hogyan lehet igényelni a csecsemőgondozási díjat (CSED-et)?

A CSED-et a munkáltatónál igényelheted a "Nyilatkozat csecsemőgondozási díj megállapításához" című formanyomtatványon. Ha a foglalkoztató jogutód nélkül megszűnt, akkor a székhely szerint illetékes járási hivatalnál, Budapesten a XIII. kerületi kormányhivatalnál kell benyújtani a kérelmet. Ha egyéni vállalkozó, őstermelő vagy önfoglalkoztató vagy, akkor az "Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez" című űrlapot használd.
A CSED-et és a GYED-et egyszerre nem kaphatod, de a két juttatást egy formanyomtatványon is igényelheted, így nem kell arra figyelned, hogy mikor ér véget a szülési szabadság. Ehhez a "Nyilatkozat csecsemőgondozási díj és gyermekgondozási díj együttes igényléséhez" című nyomtatványt kell kitöltened.
Az űrlaphoz csatolni kell:
- ha a biztosítási jogviszonyod a szülés előtt megszűnt, vagy ha a szülés előtti két évben több munkahelyed is volt, akkor azoktól az "Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról" című formanyomtatványt ("tb. kiskönyv");
- ha az ellátást a (vér szerinti vagy örökbefogadó) apa igényli, akkor az egészségügyi szolgáltató igazolását arról, hogy az anya az egészségi állapota miatt került ki a családból; - tanulói/hallgatói jogviszony igazolást;
- ha a CSED-et a szülés előtt igényled, akkor a szülés várható időpontját a terhesállományba vételről szóló orvosi igazolással vagy a várandósgondozási kiskönyv másolatával kell igazolnod;
- ha a munkahelyeden társadalombiztosítási kifizetőhely működik, és ott intézed a CSED-et, akkor a baba születési anyakönyvi kivonatának másolatát is be kell adnod.
Az ellátást visszamenőleg legfeljebb hat hónapig igényelheted.

Hogyan kapod meg a csecsemőgondozási díjat (CSED-et)?

A kérelmet a munkahelyeden működő társadalombiztosítási kifizetőhely, vagy az illetékes járási hivatal (egészségbiztosító) 8 nap alatt bírálja el. Ez után határozatban értesítenek, hogy mennyi ideig és mekkora összegre számíthatsz. Az ellátást utólag, minden hónap legkésőbb 10-éig folyósítják postai kifizetési utalványon vagy a megadott bankszámlára.
További információkat találsz a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések