Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A császárnál rövidebb ideig tart a gyermekágyi folyás

Szerző: Babaszoba.hu

2021. május 25. | Frissítve: 2021. október 29.

Forrás: babaszoba.hu

Tisztulásként szoktuk ismerni a szülés utáni heteket, amikor a gyermekágyi folyás, más néven lochia is tapasztalható. Másként alakul ez az időszak a császármetszéssel szült anyák esetében.

A császárnál rövidebb ideig tart a gyermekágyi folyás (fotó: Getty Images)
A szülés utáni heteket gyermekágynak nevezzük és általában 6 hetet értünk alatta. Ez egy nagyon fontos regenerációs időszak.
A szülést követően távozik a placenta. A méh belső falán seb keletkezik, ami ebben a gyermekágyi regenerációs időszakban gyógyul be. Ez vérzéssel jár, ezt szoktuk tisztulásnak nevezni, szakszóval lochia, azaz gyermekágyi folyás. Ilyenkor a vér mellett váladék, apró szövetdarabok, baktériumok is ürülnek a méhfalról. Hüvelyi szülés és császármetszés után is tapasztalható.

Gyermekágyi folyás: színe, mennyisége

A gyermekágyi folyás legtöbbször végig kíséri a gyermekágyi időszakot, de eltérő a jellege az idő előrehaladtával. Kezdetben a menstruációhoz hasonlóan élénk piros színű, kissé alvadékos is lehet. Később véres-savós, majd általában barnássá válik. Fokozatosan halványodik a színe, sárgás folyássá, majd a végén fehérré válik.
A gyermekágyi hetek alatt a színe mellett a mennyisége is változik a folyásnak. Több minden is befolyásolja, hogy éppen erősebb, több vagy kevesebb mennyiség ürül. Ilyen maga a gravitáció, fekve kevesebb folyás tapasztalható. Mivel szoptatás alatt oxitocin szabadul fel, ami méhösszehúzódást okoz, ezért szoptatás során több váladék ürül és alhasi görcsöket is tapasztalhatunk.

Amikor orvoshoz kell fordulni

A gyermekágyi folyás szaga jellegzetesen édeskés, ha bűzös, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni bárhogyan is szült az anya. A hidegrázás, láz, nem múló, nagy mennyiségű vérzés is orvosért kiált.

Császármetszés után kicsit más lehet

Császármetszéssel szült anyák általában azt tapasztalják, hogy a gyermekágyi folyás rövidebb ideig tart és gyengébb, ennek az az oka, hogy a műtét során a méhet kitisztítják. Ettől még a gyógyulási folyamat része a gyermekágyi szakasznak és ugyanúgy fennáll a hat hétig tartó regenerációs időszak.
(Forrás: csaszarvonal.hu)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések