Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A császármetszés utáni szoptatás véd a krónikus fájdalmaktól

Szerző: Babaszoba.hu

2017. június 20.

Forrás: Medipress

Azok az anyák, akik a császármetszést követően legalább két hónapon keresztül szoptatják gyermeküket, mintegy háromszor kisebb eséllyel tapasztalnak tartós fájdalmat, mint azok, akik két hónapnál rövidebb ideig szoptatnak - derül ki egy friss kutatásból.

A császármetszés utáni szoptatás véd a krónikus fájdalmaktól

Az Egyesült Királyságban, az USA-ban és Kanadában a szülések negyede császármetszés. Ötből egy anyánál jelenik meg ezt követően krónikus fájdalom, amely három hónapnál hosszabb ideig tart. Emellett köztudomású tény, hogy az anyatej a legfontosabb tápanyag az élet első szakaszában, és legalább hat hónap szoptatással töltött idő ajánlott.
Ezzel együtt a szoptatás krónikus fájdalomra gyakorolt hatásáról eddig keveset tudtunk. A spanyol Nuestra Señora de Valme Egyetemi Kórház kutatása során 185 császármetszésen átesett anyát vizsgáltak, akik 2015 januárja és 2016 decembere között estek át a beavatkozáson. Az anyákat a krónikus fájdalomról és a szoptatásról egyaránt kérdezték, először 24 és 72 órával szülés után, majd 4 hónappal később. Egyéb tényezők vizsgálatára is sor került: az anya végzettsége és foglakozása, illetve a szoptatáshoz társuló szorongás mind terítékre került.
Szinte minden anya (87 százalék) szoptatta gyerekét, míg 58 százalék két hónapnál hosszabb ideig. Mint kiderült, négyből egy két hónapnál rövidebb ideig szoptató anya (23 százalék) négy hónappal a műtét után még mindig tapasztalt krónikus fájdalmat, míg az ennél hosszabb ideig szoptatóknál ez az arány elenyészőnek bizonyult ugyanebben az idősávban.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések