Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A császármetszés nem befolyásolja a szoptatás időtartamát

Szerző: -

2010. február 12. | Frissítve: 2016. január 26.

Forrás: Medipress

A császármetszés úgy tűnik nincs hatással arra, hogy egy kismama mennyi ideig szoptathatja gyermekét - derül ki kutatásokból.

A császármetszés nem befolyásolja a szoptatás időtartamát

A 2000 édesanya részvételével készült felmérés szerint az, hogy mennyi ideig szopik egy gyerek független attól is, hogy mennyi idő telik el a születés és az első szoptatás között. A BMC Pediatrics eredményei szerint csakis a korábbi terhességek száma, valamint az etnikai hovatartozás befolyásolja azt, hogy egy édesanya meddig szoptathat.
Az Egyesült Királyság Egészségügyi Minisztériumának ajánlása szerint hathónapos korig kell szoptatni a gyermekeket, de sok édesanya már korábban elhagyja a szoptatást. A Manchester Egyetem és az East Lancashire Primary Care Trust mostani közös kutatásából kiderült, hogy a fehér nők hajlamosak előbb abbahagyni a szoptatást, mint a többi etnikai csoportba tartozó társaik. A szociális helyzetnek a kutatás adatai szerint nincs hatása a szoptatás időtartamára.

Egyes korábbi feltételezésekkel ellentétben a császármetszéssel szült édesanyák sem szoptattak kevesebb vagy több ideig, mint a természetes úton szült édesanyák. Az Egészségügyi Világszervezet szakértői szerint az első szoptatásnak a születést követő első órában meg kell történnie, de a kutatási adatok szerint akkor sem szoptatnak kevesebb vagy több ideig az édesanyák, ha az első szoptatás csak 48 órával a szülés után történik.

Az etnikai hovatartozáson kívül a szoptatás időtartamát csak a korábbi gyerekek száma befolyásolja: a harmadik vagy negyedik gyermeküket szülő anyukák sokkal tovább szoptatnak, mint azok, akik első gyermeküket hozzák világra.
"Ezeket a tényezőket igen nehéz befolyásolni az édesanyákat segítő programokkal, ezért új megközelítési módokat kell találnunk, hogy arra ösztönözzük az édesanyákat, szoptassák gyermekeiket, amíg lehet" - írják a kutatók.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Készüljünk a szoptatásra!
 • Bevezetés a szoptatásba
 • Szoptatás - mert megérdemli
 • Miért nem természetes a szoptatás?
 • A császármetszés hosszútávú hatásai
 • Akarnak az anyák császárt?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

  Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések