Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A családokat érintő intézkedések 2018-ban

Szerző: Babaszoba.hu

2017. december 20.

Forrás: babaszoba.hu

Novák Katalin család- és ifjúságügyért is felelős államtitkár és Balog Zoltán sajtótájékoztatón ismertette és foglalta össze a családi pénztárcákat érintő jövő évi intézkedéseket.

A családokat érintő intézkedések 2018-ban
A politikusok 2018-at a családok éveként aposztrofálták, ennek jegyében elindítják a csaladokeve.hu site-ot, ahol részletes információkat lehet majd találni a téma kapcsán - írja az MTI.


Mire számíthatunk jövőre?


Kezdjük a családi adókedvezménnyel: ötezer forinttal, azaz havi szinten 35 ezer forintra nő a kétgyerekesek adókedvezménye.

Januártól kiterjesztik az anyasági támogatást és a babakötvényt a külföldön születő, de magyar állampolgárságú gyerekekre is. A babakötvényről azt kell tudni, hogy itthon már 2005 óta elhelyez az állam minden magyar állampolgárságú újszülött számára 42.500 Ft összegű életkezdési támogatást egy letéti számlára. Ehhez lehet hozzátenni is. Minimális kamatozású, de jár rá állami támogatás is, maximum évente 6000 Ft.

Nő a diplomás gyed összege és ideje is. Egyről két évre bővül az időtartam, az összege pedig felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, szakirányú továbbképzésben résztvevőknek 89.200-ról 96.600 Ft-ra, míg a mesterképzésben, egységes osztatlan vagy doktori képzésben résztvevőknek 112.000-ról 126.350 forintra emelkedik.
Bővül a lombikbébi program is: ha valakinél az első öt lombik valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyerek(ek)nél 4-4 alkalommal támogatja a beavatkozást az állam.
A 3. vagy további gyerekek vállalásával 1-1 millió forinttal csökkenthető a jelzáloghitel-tartozás, a diákhitellel rendelkező nők pedig igényelhetik a hiteltörlesztésük elengedését.
Jövőre a nagycsaládosoknak nem kell évről évre igazolniuk, hogy több gyereket nevelnek.

2018-tól már nem csak négy- vagy többgyermekesek vásárolhatnak fél áron D2-es autópálya-matricát, háromgyerekeseknek is lesz erre lehetősége.

Egyszerűbb és olcsóbb lesz a csok igénylése: nem kell majd eljárási illetéket fizetni, és a tulajdoni lap másolatát a hitelintézet is lekérheti díjmentesen az ügyfélnek. Új ingatlan vásárlásánál a csok összegét is figyelembe veszik majd az illetékkedvezmény számításánál, valamint az új építésű ingatlanhoz igényelt kamattámogatott hitelnél a közjegyzői díjak harmadukra csökkennek.

Bővülnek még a diákhitel-konstrukciók, továbbá visszatéríthető lesz a KRESZ-tanfolyam és a -vizsga, s az újabb nyelvvizsga díja.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések