Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A családok fele nem tudja kire bízni a gyereket

Szerző: Babaszoba.hu

2015. december 2.

Forrás: Eurolex

A kisbaba születése után a szülők egyharmadánál fél éven belül megjelenik az igény, hogy egyedül, párjukkal vagy barátaikkal kimozduljanak otthonról, azonban jelentős részüknél erre nincs lehetőség.

A magyar családok fele nem tudja kire bízni kisgyermekük felügyeletét - derül ki a Sudocrem® megbízásából készült Ipsos kutatásból.

Az újdonsült szülőknek sok esetben nincs alkalmuk a szórakozásra, hiszen mindennapjaik a gyermekük gondozásával telik, a férfi és a női szerepet felváltja az anya és az apa szerepe. A kisbabák gondozásában évtizedek óta élenjáró Sudocrem reprezentatív felmérést végzett a kisgyermekes szülők körében arról, hogy mikor jelentkezik náluk az igény a kikapcsolódásra, és hogy ilyenkor ki vigyáz a babára.


A jelentés alapján elmondható, hogy az anyukák jobban vágynak a kikapcsolódásra, mint az apukák. A felmérés során megkérdezett anyukák 38 százaléka fél éven belül, további 28 százaléka egy éven belül igényli, hogy egyedül vagy barátaival kikapcsolódjon. Az apukák válaszában eltérés mutatkozik, esetükben ez az arány csupán 27 és 13 százalék.

A nemi szerepekhez kapcsolódó élethelyzet megváltozását jól mutatja az is, hogy míg a gyermek két éves korára az anyukák 81 százaléka szeretne kikapcsolódni, addig ezen csupán az apukák 55 százaléka gondolkozik. A partnerrel való kikapcsolódás igénye egyformán jelen van férfiak és nők körében, de ez az anyukák esetében korábban jelentkezik.

Ki vigyáz a gyermekre, mikor a szülők kikapcsolódnak?

A szülők szórakozásakor kulcsfontosságú tényező a gyermekfelügyelet megszervezése. A kisgyermekes szülők csak elvétve vesznek igénybe családon kívüli segítséget, a gyermekfelügyeletet leginkább a nagyszülőkkel oldják meg.

Amikor csupán az egyik szülő szeretne kikapcsolódni, a gyermekfelügyelet 60 százalékban a másik szülő és nagyszülők között oszlik meg, az esetek közel 40 százalékában azonban nincs segítség, így a kikapcsolódás elmarad. Amennyiben a szülők együtt szeretnének elmenni otthonról, az esetek közel 50 százalékában a nagyszülőkre számíthatnak, közel 50 százalékban azonban nincs segítség, így alkalmuk sincs arra, hogy kettesben szórakozzanak.
"Kutatásunk legfőbb célja, hogy olyan kérdésre hívjuk fel a figyelmet, amelyről sokszor elfelejtkezünk, és nem tulajdonítunk neki elég nagy jelentőséget. Szerintünk a kisbaba akkor boldog, ha a szülők elégedettek és jól érzik magukat. Éppen ezért fontos, hogy a szülők elmenjenek kikapcsolódni, akár kettesben is" - mondta Hajdú Petra, a Sudocrem termékmenedzsere. A jelentés eredménye arra inspirálta a márkát, hogy támogassa a kisgyermekes szülők kikapcsolódását, így az Aquawold-del közösen játékot hirdet a Szeretettel Sudocrem Facebook oldalon. A játék szerencsés nyertese családjával eltölthet egy mesés 4 napos baby wellness hétvégét az Aquaworld Resort Budapest Hotel és Élményfürdőben.

Játék kezdete: 2015.12.01.
Játék vége: 2015.12.23.
Eredményhirdetés: 2015.12.24.

További információ: SzeretettelSudocrem

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések