Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A bőrkontaktus pozitív hatásai

2017. október 12.

Forrás: babaszoba.hu

Hát soha nem teszed le azt a gyereket? Nem fogod elkapatni? Addig tanítsd meg magától lenyugodni, amíg nem késő! Ismerősek ezek a tanácsok? Íme néhány tudományos érv a bőrkontaktus mellett.

Nemrégiben egy olyan tanulmány jelent meg az egyik gyermekgyógyászati magazinban, amely a bőrkontaktus hatását vizsgálta koraszülötteknél. Hosszútávú szemszögből, nem csak a közvetlen hatásairól, hanem arról is, hogy milyen hatással volt a kutatásban résztvevő babákra 20 évvel később.
Azok az újszülöttek, akik megtapasztalhatták a bőrkontaktust, később magasabb IQ-val, szignifikánsan nagyobb a szürkeállomány területük, sőt magasabb bért kapnak a munkájukért, mint azok, akik nem élték ezt az élményt. A több bőrkontaktussal felnövők kevésbé hajlamosak a hiperaktivitásra és agresszióra az iskolában, és kisebb eséllyel találtak iskolai hiányzásokat is náluk a kutatók.
Habár ez a tanulmány kifejezetten a koraszülötteket vizsgálta, számos egyéb kutatás is hasonló eredményeket mutat az időben világra jött csecsemőknél. A Cochrane terhességi és szülési csoport kísérleti regiszterének egy 2012-es tanulmánya kimutatta, hogy az első pár napban bőrkontaktust átélő gyermekek jobb kardio-légzési stabilitást, magasabb szoptatási arányokat produkáltak és sokkal kevesebbet sírtak.
Egy régebbi, de ugyanolyan releváns, gyermekgyógyászati vizsgálatból az is kiderül, hogy a babáknál hatalmas hatással van a megelégedettségükre a bőrkontaktus, sőt gyakran táplálkozásukra is. Akárcsak a hordozás, ami csökkenheti a kólikás tüneteket, amelyek csúcspontja 6 hetes korban van.
A kellemetlenebb, vagy fájdalmasabb orvosi eljárások alatt, - mint például a kötelező oltások beadása, vagy csípőszűrés - ha bőrkontaktust kap a pici, csökken a fájdalomérzete. Ezen kívül természetesen jelentős hatással van a baba szoptatására, és a táplálkozás módjától függetlenül, a baba kézben tartása elősegíti a kötődés kialakulását.
Ha egy kicsit tudomány-geek vagy, és még mélyebbre akarsz merülni a témában, nézd meg a Newborn és Infant Nursing Reviews folyóiratban megjelentetett cikket Dr. Raylene Phillips, laktációs tanácsadó tollából. Dr. Phillips kifejti, hogy a csecsemők az első néhány hónapban a kritikus fejlődési időszakban vannak, sok mindenük nem fejlődött még ki teljesen, ezért az a gondoskodás ezen módja az optimális agyi fejlődés szempontjából kulcsfontosságú.
A lényeg, hogy számos kutatás rámutat arra, hogy a bőrkontaktus pozitív hatással van a gyerek egészségére és a fejlődésére. Szerencsére a legtöbb anyának elég erős az ösztöne és nincs szüksége semmilyen kutatásra, hogy tudja: az a figyelmeztetés, hogy "ne tartsd sokat ölben a csecsemőt, mert elkapatod", teljes képtelenség.

( - VIA - )

Hozzászólások

Mindig teli hűtő? A Tesco Online Bevásárlással lehetséges! (X)

Ismerje meg a Tesco Online Bevásárlás szolgáltatást!

Nutricia Mikulás és karácsonyi manók lepték el a Démétér Házat (X)

A Nutricia dolgozói beteg gyermekek karácsonyát tették boldogabbá.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések