Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A bőrkontaktus az apákkal és nagytesókkal is működik

Szerző: Jaksa Petra

2017. október 6. | Frissítve: 2018. december 7.

Forrás: babaszoba.hu

A kenguru módszer nemcsak az édesanyák, de az apukák és a nagyobb testvérek esetén is ugyanolyan jótékony hatással van a babára.

A bőr-bőr kontaktus az apákkal és nagytesókkal is működik (fotó: Nino birth)

Nemrég egy újszülött ikreket karjaiban tartó apukát és fiát ábrázoló fotó tartotta lázban az internetet. A megható pillanatot megörökítő képet először a NINO Birth Facebook oldalán tették közzé, ahonnan rengetegen tovább osztották azt. A szívmelengető fotóhoz (nem meglepő módon) több mint 33 ezren szóltak hozzá és közel 30 ezren osztották meg.
Svédországban már akár a 700 grammal született babákat is inkubátor helyett a szülők csupasz mellkasára helyezik. Uwe Ewald svéd professzor forradalmi módszeréről Dániában is előadást tartott. Szerinte a szülők teste jobban szabályozza a hőt, mint az inkubátor, a bőr-bőr kontaktus pedig a babák légzését is segíti. Hatására nyugodtabbak és hamarabb híznak az alacsony súllyal született csecsemők. Sőt kutatások igazolják, hogy a szülők baktériumflórája - a kórházi bacikkal szemben - hatékonyabban védi a koraszülötteket a veszélyes fertőzésekkel szemben.
A bőr-bőr kontaktus egyébként rendkívül jó hatású a normál súllyal született babáknál is. Közvetlenül születés után az anya vagy édesapa mellkasára helyezett csecsemők biztonságban érzik magukat, felmelegedhetnek és a szív- és tüdőfunkcióik is jobbak. A baba - ha az anyukájára helyezik - így hamar megtalálja a cicit is, és azonnal szopizni kezdhet. A kötődés kialakulása a szemkontaktussal rögtön kezdetét veszi.
A jótékony hatások nemcsak az édesanyák, hanem az apukák és nagytesók, sőt az önkéntes "szülők" esetében is érvényesülnek. Egy, a CNN-en bemutatott kisfilm például egy olyan nagypapáról szól, aki egy atlantai kórházban olyan koraszülötteket dédelget, akiknek a szüleik erre valamilyen okból kifolyólag nem képesek.
Cikk forrása itt.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések