Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A bőr hámlása újszülötteknél

Szerző: Kiss Virág

2016. július 26.

Forrás: babaszoba.hu

Az újszülötteknél megfigyelhető bőrhámlás teljesen természetes folyamat, így nem kell aggódni miatta. De vajon mi okozza?

A bőr hámlása újszülötteknél

Nem is hinnéd, hogy egy újszülött milyen nagy változásokon megy keresztül már az első hetekben is. Ez a változás a bőrét is érinteni fogja.
Mikor világra jön a babád, testét magzatmáz borítja. Ez egy viaszos, fehér anyag, ami a méhedben védelmezte a pici bőrét. Zsírokban gazdag, remek hőszigetelő, és megkönnyíti a szülőcsatornán való átjutást is. Ez a magzatmáz - amennyiben nem távolítják el a szülés követően rögtön - két-három nap múlva magától is eltűnik.

Az ő bőre érzékenyebb

A pici bőre jelentősen különbözik a felnőttek bőrétől: a bababőr vékonyabb, sérülékenyebb, és a verejtékezése valamint faggyúelválasztása is fejletlen még.
Sok édesanya a szülést követően ijedten tapasztalja, hogy újszülött babájának a bőre korántsem olyan puha és selymes, mint ahogy azt a köztudat tartja. Előfordul ugyanis, hogy a születést követő egy-két hétben bőrszárazság, lemezes bőrhámlás alakul ki a kicsinél.
Miután a kórházban eltűnik testéről a védelmező magzatmáz, ekkor veheti kezdetét a bőrhámlás, aminek a mértékét befolyásolhatja az anyaméhben eltöltött idő hossza is.
A koraszülött babák testén jóval több magzatmáz található, mint egy túlhordott vagy időre született baba bőrén, ezért az ő esetükben kisebb mértékű lehet ez a bőrtünet. A hámlás leginkább tehát a túlhordott babák esetében figyelhető meg.

Hol tapasztalhatod ezt a hámlást?

Főként a csuklón, kezeken, bokán illetve az ujjak között jelentkezik az újszülött bőrhámlás, ami többnyire két héten belül letisztul, és alatta megjelenik az igazi, sima bababőr.
Fontos tudni, hogy a túlhordás idejének növekedésével a testen is arányosan nagyobb mértékű lehet a hámlás. Előfordulhat - különösen a csukló és boka tájékán -, hogy a bőr finoman berepedezik. Ez is természetes folyamat, hiszen a pici bőre még jóval érzékenyebben reagál a külvilág hatásaira.
Nem kell aggódnod! Különösebb kezelést nem igényel egyik esetben sem ez a tünet.
Amennyiben azonban a szárazság tovább tart, vagy egyéb tünetekkel is társul (pl. bőrpír, viszketés), akkor kérjétek gyermekorvosotok segítségét!

Hogy vigyázz babád érzékeny bőrére?

 • 1. Az újszülött babák bőre hajlamos lehet az irritációra, így ne használj mesterséges anyagokat tartalmazó habfürdőket vagy babafürdetőket!
 • 2. Az első hetekben, míg szinte csak otthon vagytok, nem szükséges minden nap megfürdetni a babát.
 • 3. Újszülött fürdetéséhez bőven elegendő a kézmeleg víz, és egy puha törölköző, amivel finoman
 • felitathatod a vizet a testéről. Figyelj arra, hogy a hajlatokban se maradjon vizes a bőre!
 • 4. Ha mégis szeretnél babafürdetőt használni, az legyen patikai mosakodókrém (amivel a száraz bababőrt hidratálod), vagy növényi alapanyagokat tartalmazó, hipoallergén babafürdető
 • 5. Kerüljétek a hosszú fürdőzést!
 • Kapcsolódó cikkeink:

  Hozzászólások

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések