Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A beleinkben élő baktériumoktól függ az is, mennyit fogyunk

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 24. | Frissítve: 2019. január 7.

Forrás: Medipress

Sokan próbálnak fogyni hiába, s közülük sokan ilyenkor a rajtuk kívülálló okokra hivatkoznak. Elképzelhető, hogy bizonyos szempontból igazuk van?

A bélbaktériumoktól is függ, mit mutat a mérleg?

A beleinkben élő baktériumok és egyéb organizmusok - vagyis szervezetünk mikrobiótája - igen összetett módon befolyásolhatja testsúlyunkat. A University of New South Wales munkatársai azt vizsgálták, hogy vajon tényleg lehetséges-e, hogy valaki ezek miatt a mikroorganizmusok miatt képtelen fogyni.
"A beleink mikrobiótája részben genetikai tényezőktől, részben pedig az életmódunktól függ. Ebben szerepel az, hogy mit eszünk, mennyi alkoholt fogyasztunk, milyen gyógyszereket szedünk, mennyire mozgunk rendszeresen. A baktériumok ugyanis azáltal szaporodnak, hogy milyen tápanyagokat képesek hasznosítani a szervezetünkbe jutó táplálékok által" - mondja a kutatást vezető Dr. Sandosh Padmanabhan.
A szakember szerint éppen ezért csak részben igaz az, hogy a beleinkben lévő bakteriális összetétel miatt nem sikerül megszabadulni a fölösleges kilóktól: ez ugyanis a tudatos, megfelelő táplálékbevitellel megváltoztatható. Vannak, akiknek a genetikai adottságaik miatt valóban könnyebb fogyniuk, mint másoknak, az egészséges életmód azonban előbb-utóbb mindig meghozza gyümölcsét, és nem csak az extra kilók leadása tekintetében.
Sok nő a szülés után minél hamarabb szeretné visszanyerni a terhesség előtti súlyát. A fenti kutatás eredménye fontos útmutatás nekik is: nem jó stratégia a fogyásban az éhezés, időt kell szakítani a megfelelő, kiegyensúlyozott, napi ötszöri táplálkozásra, hisz csak így alakul ki a bélrendszer mikroorganizmus egyensúlya.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések