Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A baby blues tünetei

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 14. | Frissítve: 2021. október 15.

Forrás: babaszoba.hu

Szomorú vagy, extrém érzékeny, és gyakran eltörik a mécses, holott azt érzed, most kellene a legboldogabbnak lenned az újszülött babáddal a karodban? Akkor te is a baby blues-os nők népes táborába tartozol.

A baby blues egyik tünete a gyakori sírás


Óriási hormonális változáson megy keresztül az anya teste szülés után, állítólag ez okozza a szülésen átesett nők közel felénél a lehangoltságot, érzékenységet.
Hiba összekeverni a baby-bluest a szülés utáni depresszióval, ami jóval nagyobb pszichés probléma. Egyik lényeges különbség, hogy a baby blues pár hét alatt elmúlik, ha mégsem, vagy rosszabb lesz a helyzet, feltétlen orvoshoz kell fordulni.

Ezek a baby blues tünetei

Tapasztalhatsz ingerlékenységet, aminek a szűk környezeted issza meg a levét. Talán olyan dolgok is idegesítenek, aminek egyenesen örülni kellene, vagy teljesen jelentéktelen dolog, ami fölött illene nagyvonalúan átsiklani.
Lehet, egészen más elképzelésed volt a szülés utáni állapotról, az anyaságról, mint ahogy a meztelen valóság kinéz. Itt fáj, ott fáj, szétesnek a napok, nem megy olyan jól a napok organizálása, nem tetszel magadnak, a háztartás úszik, és a baba ordít, nem csak mosolyog egész álló nap. Frusztrációt érzel. Nem érzed magad jó anyának. Esetleg ez az egész anyaság már nem is tetszik annyira.
Megdöbbensz a hangulatingadozásokon, és hogy mennyire érzékeny vagy. Még mindig. Ismerős jelenség a terhesség 9 hónapjából. Ne de még most is...? Gyakran sírsz, szomorú vagy, bár a családtagjaid azt várják tőled (s persze te is magadtól), hogy te legyél a világ a legboldogabb nője.
Nehezen tudsz koncentrálni, és az alvás sem megy. És nem csak az éjszakai szoptatás miatt.
Ha ezeket a tüneteket produkálja a tested, akkor a baby blues téged is utolért, mint sok más édesanyát. Sokat segíthet, ha átbeszéled a problémádat a pároddal, családtagjaiddal. A megértés, és a sok segítség a mindennapokban a legfőbb gyógyír a nehéz időszakban. Ne aggódj, pár hét alatt elmúlik a baby blues, ha mégsem, akkor ne szégyelld az érzéseidet, és fordulj orvoshoz!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések