Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A babámnak szívzöreje van, nagy a baj?

Címkék:

szívzörej

Szerző: Huták Judit

2015. június 16. | Frissítve: 2016. július 26.

Forrás: babaszoba.hu

A legtöbb szülő teljesen kétségbe esik, amikor azt hallja a gyermekorvostól, hogy valami kis zörejt hall a baba szívének vizsgálatakor.

Szívzörej babáknál

A csecsemőkori szívzörejt azonban a legtöbb kicsi maximum néhány éves korára kinövi. "Teljesen kétségbeestem, amikor a kórházban a gyermekorvos megmondta, hogy az újszülött kislányomnak szívzöreje van. Gyógyíthatatlan? Meg kell műteni? Veszélyben van az élete? Ezek a kérdések kavarogtak bennem" - meséli Angéla, az egyéves Luca anyukája. "A diagnózist később a házi gyermekorvos is megerősítette és szakorvosi vizsgálatra küldött el minket."
A kisgyermekkori szívzörej elsőre nagyon ijesztően és veszélyesen hangzik, pedig meglepően gyakori a kisbabáknál, illetve a kisgyermekeknél, a becslések szerint a hét éven aluliak 80-90 százalékánál érzékelhető legalább egyszer a szívzörej. A jelenség önmagában nem jelent betegséget, fejlődési rendellenességet, a kialakulásának az oka az anatómiában keresendő.
A szív két kamrából, két pitvarból és az ezeket elválasztó billentyűkből áll. A vér meghatározott sorrendben áramlik át ezeken, a szív "dobogása" tartja fenn a véráramlást a szervezetünkben. A jellegzetes szívdobogás nem más, mint az a hang, melyet a billentyűk "csapódása" kelt. A szívzörej pedig egy olyan plusz hang, mely emellé a dobogás mellé társul.
A szívzörejt többféle módon is lehet osztályozni, például az erőssége, intenzitása alapján (vagyis, hogy mennyire hallható), hogy a mellkas melyik részén hallatszik a legjobban, milyen jellegzetességei vannak, illetve, hogy a szívverés ciklusában pontosan hol lehet azt hallani. Ezek a fontos információk mind segítséget nyújthatnak abban, hogy a szívzörej okát megállapítsák.
A szívzörej oka lehet valamilyen strukturális eltérés a szívben (például ha a billentyűk nem zárnak elég jól, vagy ha a szívhez vezető erek egy kicsit szűkebbek vagy tágabbak a normálisnál), de a gyermekeknél nagyon gyakran a szíven kívüli fiziológiás okokra vezethető vissza a zörej - egészen egyszerűen a vér áramlásának hangja okozza a zörejt.
Természetesen, annak megállapítása, hogy pontosan milyen jellegű szívzörejről van szó, szakorvos feladata, mint ahogy annak eldöntése is, hogy a panasz igényel-e bármilyen beavatkozást vagy gyógyszeres kezelést. Az esetek legnagyobb részében azonban a szívzörej önmagától elmúlik.
A szívzörej legtöbbször nem igényel semmilyen speciális kezelést, a gyermeknek nem kell speciális diétát tartania. Azonban érdemes azokat a tüneteket figyelni, mely a szív állapotának romlására utalhatnak: a kicsi könnyebben kifárad, kifullad, elkékül a szája, lassabban fejlődik. Ilyen esetekben mindenképpen a szív alaposabb vizsgálatára van szükség.
Lucáék is a gyermekkardiológustól kapták meg a megnyugtató választ: egy olyan apró rendellenességről van szó, mely néhány hónapon belül elmúlik, és semmilyen kezelést nem igényel. "Azt tanácsolták, hogy figyeljem a babámat, különösen amikor eszik vagy mozog, nem kékül-e a szája, illetve azt, hogy rendesen hízik-e. Szerencsére, semmilyen bajra utaló tünetet nem tapasztaltam, Luca pedig nagyon stramm, okos, ügyes egyévessé nőtt."
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések