Baba

A babajelbeszéd előnyei

Már vagy félórája sír, dühöng és a földön fetreng, te pedig mit nem adnál érte, ha alig egyéves babád el tudná mondani, hogy mi hozta ki ennyire a sodrából? Van egy jó hírünk, a babajelnyelv segíthet ezekben a helyzetekben.
2020. December 10.
A babajelbeszéd előnyei (fotó: Getty Images)

Vannak babák, akik már egészen pici kortól kezdve nagyon kommunikatívak, folyamatosan próbálják utánozni anyukájuk szavait és egész álló nap gügyögnek valamit az orruk alatt. Ez persze nagyon cuki és szórakoztató tud lenni, ám az ilyen próbálkozásokból a legtöbb szülő még nem igazán érti meg, hogy a gyereke mit is szeretne kifejezni. Ezekben a korai időkben nagy segítség, ha elkezditek a picivel babajelbeszédet.

Mi az a babajelbeszéd?

A babajelbeszéd során a babák és a szülők kézjelekkel kezdenek el egymással kommunikálni, már hónapokkal a verbális kommunikáció kifejlődése előtt, így a babák a jelek segítségével szavak nélkül is ki tudják fejezni igényeiket a szüleiknek. Ha egyszerűen akarunk fogalmazni, a babajeleket hasonlóan kell elképzelni, mint a hallássérültek által használt kézjeleket: minden fontos szóhoz rendelni kell egy kézjelet, amit aztán a kicsik használni tudnak.A babák a születésüktől foga folyamatosan gesztikulálnak, próbálgatják kommunikációra használni a kezeiket, a babajelbeszéd pedig pont erre a természetes igényükre épül. Úgy, ahogy a tapsikolást, integetést meg tudják tanulni, a babajeleket is egyszerűen, utánzással és ismétléssel sajátítják el. A babajelek segítségével gördülékenyebb lehet a kommunikáció a szülő és gyerek között, ezáltal kevesebb lesz a hiszti és a csalódás (mind a baba, mind a mama részéről). De növeli a kicsik önbizalmát is, hiszen azt fogják érzékelni, hogy szüleik megértik, hogy mit is szeretnének. Ez pedig a későbbiekre nézve is motivációt jelenthet nekik a beszéd elsajátításához.

Hogyan lehet megtanítani?

Egy 8-9 hónapos baba általában már tud integetni, vagy éppen rámutatni valamire, amire nagyon vágyik. Ezeket a gesztusokat úgy tanulta meg, hogy figyelte a körülötte lévő világot (persze főként a szüleit) és elkezdte utánozni őket. A babajelbeszéd elsajátítása is valahogy így történik. Gesztusokat kell ismételni, miközben kimondod a hozzá kapcsolt szót is. Amint erre a baba ráérez, meg fogsz lepődni, milyen gyorsan el fogja sajátítani a különféle jeleket.Amennyiben megjött a kedved és el szeretnéd kezdeni használni a babajeleket, a szakemberek szerint az alábbi tanácsokat érdemes betartani:

– Kezd el korán: amint a kicsi érdeklődni kezd a veled való kommunikáció iránt, érdemes is elkezdeni a szárnypróbálgatásokat. Ez nagyjából a 8. vagy 9. hónap környékén szokott bekövetkezni, de persze lehet néhány hónappal korábban vagy később is.

– Olyan jeleket tanuljatok meg, amik a kicsi számára tényleg fontosak lehetnek. Ide tartoznak a mindennapi szükségleteiket – például az éhséget, a szomjúságot, vagy a fáradtságot – kifejező jelek.

– Sok baba saját jeleket is kifejleszt. Ha a te gyerekednek is vannak saját jelei, akkor azokat használjátok, mivel ezek sokkal egyértelműbbek a számára.

– Mindig jelelj és beszélj egyszerre. Mondd ki hangosan a szót, miközben mutatod a kicsinek a jelet, így a kettőt össze tudja majd kötni.

– Az ismétlés kulcsfontosságú. Ha újra és újra látja ugyanazt a jelet, sokkal könnyebben megtanulja és leutánozza.

– A kicsik nagyon szeretnek a felnőttek arcába, különösen a szemükbe nézni, ezért, hogy könnyebben magadra vont a figyelmét, jelelj az arcodhoz közel.

– Gyorsabban tanulnak, ha ezt látják, hogy megkapják, amit kérnek. Ha tehát a babád azt mutogatja, hogy kész, befejezte az evést, vidd is el a tányérját.

– Elsőre valószínűleg nem fog tökéletesen menni neki. Légy vele megértő és reagálj a kezdetleges jelekre is, hogy fenntartsd a motivációját.

Milyen előnyei vannak a babajelbeszédnek?

A jelbeszéd segítségével babád nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lehet. Kevesebb lesz a hiszti, hiszen végre érteni fogod, hogy mi a baja, mit szeretne kifejezni. De ugyanígy te is kevésbé leszel frusztrált: nem a sírásából kell majd kitalálnod, hogy mit is szeretne. A babajelbeszéd valójában minden gyerkőcnek a hasznára válhat, de különösen hasznos lehet azok számára, akik később, nehezebben kezdenek el beszélni. Vannak kicsik, akik nem viselik túl jól, akár dührohamot is kapnak, ha a kezdetleges szavaikkal csak nehezen tudják megértetni magukat. Nekik nagy segítség lehet, ha jelekkel ki tudják fejezni igényeiket.Ám amellett, hogy a jelbeszéd segíti, hogy a szülők jobban megértsék a gyermeküket, az sem elhanyagolandó, hogy a jelek a babák motoros képességeinek fejlesztését is elősegíthetik, sőt fejleszti az intelligenciát is. Kutatások bizonyítják, hogy a hallási, és látási inger együttesének köszönhetően az agy több területe kezd el fejlődni, és több idegi kapcsolat alakul ki.De azt azért fontos tudni, hogy bár a jelbeszéd egy remek módszer lehet arra, hogy ösztönözd a baba beszédfejlődését, a szakmai segítséget nem helyettesítheti. Ha azt gyanítod, hogy a kicsinek beszédfejlődési zavara vagy esetleg halláskárosodása van, mindenképpen beszélj a gyermekorvosotokkal.

Javítja a babajelbeszéd a kicsi verbális készségeit?

Nem feltétlenül! Bár a babajelbeszédet elsajátító babáknak bizonyos esetekben könnyebben mehet maga a beszéd is, kutatásokkal eddig még nem tudták kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy a jelbeszélő babák hamarabb kezdenének beszélni, vagy hogy hosszú távú nyelvi előnyük lenne a többiekkel szemben.A babajelbeszéd elsajátítása megkönnyítheti mind a gyerkőc, mind a ti életeteket, de egy baba sem fog csak azért lemaradni, vagy lassabban fejlődni, mert a szülei nem tanították meg jelelni.