Baba

A baba széklete: mi számít normálisnak és mi nem?

Mit érdemes tudni a baba székletével kapcsolatban? Mikor van rendben, mikor jelezhet problémát, és hogyan változhat?
2021. Február 28.
A baba széklete: mi számít normálisnak és mi nem? (Fotó: Getty Images)

Minden baba más, és az, hogy mi számít normális székletnek az egyes babáknál, az számos dologtól függ:

  • a baba életkorától
  • szoptatott vagy tápszerrel táplált-e
  • eszik-e már szilárd ételeket

Milyen az újszülött baba széklete?

A szülés utáni néhány napban a baba első széklete a mekónium, amely zöldesfekete színű, ragacsos, kátrányszerű. A mekónium nyálkából, magzatvízből és olyan dolgokból áll, amit a baba az anyaméhben elfogyasztott. A mekónium jó jele annak, hogy a belek megfelelően működnek.

Ha a baba anyatejjel táplált

A kolosztrum, az előtej egyfajta hashajtóként is működik, és segít, hogy a baba ki tudja üríteni a szervezetéből a mekóniumot. A tejbelövellés (amikor az édesanya melle megtelik tejjel, hogy az újszülöttet táplálni tudja) után a baba széklete fokozatosan változni kezd:

  • a mérete legalább akkora lehet, mint egy 3 cm átmérőjű érmének
  • a színe világosabb lesz, zöldesbarnáról világos vagy mustársárgára változhat
  • a textúrája lazább lehet, akár puha és folyékony, szinte hasmenésszerű, időnként akár szemcsés állagú

Az első héten átlagosan nagyjából négy alkalommal van széklete a babáknak naponta – de ez babánként változhat – míg az első hét után akár minden étkezés után.Nagyjából 3-6 hét elteltével néhány szoptatott babánál előfordulhat, hogy csak néhány naponta vagy heti egyszer van széklete. Amíg a széklet állaga puha és könnyen áthalad a babán, ez valószínűleg nem jelent problémát.

Ha a baba tápszerrel táplált

A tápszerrel táplált baba széklete eltérhet az anyatejes babáétól:

  • stabilabb lehet az állaga, kissé mogyoróvaj-szerű
  • a színe sötétebb lehet, gyakran barnás vagy világosbarna, de bizonyos tápszerek hatására akár sötétzöld is – ha a baba egyébként jól van, akkor valószínűleg emiatt nem kell aggódni
  • a szaga erős

Az első hetekben akár naponta ötször is lehet a babának széklete, egy-két hónap után napi egyszer.

Változik a baba széklete, ha az anyatejes táplálás után tápszeres táplálásra váltanak nála?

Ebben az esetben sötétebbre, paszta-szerűbbre változhat a baba széklete, és a szaga is erősebb lehet. Ha anyatejről tápszerre váltasz, azt érdemes lassan tenni, ideális esetben néhány hét alatt, hogy a baba emésztőrendszere alkalmazkodni tudjon. Ez csökkenti annak is a kockázatát, hogy az anya melle fájdalmas, duzzadt legyen, illetve a mastitis, az emlőgyulladás kialakulásáét is.Miután a baba csak tápszert kap, a székelési rutinja is megváltozhat.

Milyen hatással lehetnek a szilárd ételek a baba székletére?

Miután a baba elkezd szilárd ételeket fogyasztani, észreveheted, hogy a székletére hatással lesz az, amit eszik. Például ha sárgarépa pürét kap, a következő alkalommal élénk narancssárga lehet a pelenkája tartalma. De meglepő lehet az első céklaevés után is a pelenka tartalma.Előfordulhat, hogy bizonyos nehezen emészthető ételek egyenesen áthaladnak az emésztőrendszeren, és emésztetlenül kerülhetnek a pelenkába. Ez valószínűleg változni fog, ha a baba idősebb lesz.A különböző ételek hatására a baba székletének állaga sűrűbb, sötétebb és sokkal szagosabb lehet.

A fogzás is hatással lehet a baba székletére?

Vannak szülők, akik arról számolnak be, hogy a babája széklete lazább, habosabb kinézetű a fogzás során. A fogzás miatt azonban nem lehet hasmenése a babának, ezért ha ilyet tapasztalsz, minden esetben célszerűbb beszélni a gyermekorvossal.

Mikor jelezhet problémát a baba széklete?

HasmenésNem egyszerű megmondani, hogy a babának mikor van hasmenése, különösen, ha anyatejjel táplált. A lazább széklet is normális lehet, ahogy az is, ha minden etetés után megtölti a pelenkát. De az alkalmankénti pelenkarobbanás is normális lehet.A babának hasmenése lehet, ha:

  • a széklete nagyon vizes
  • a megszokottnál gyakrabban van, vagy nagyobb mennyiségű a széklete
  • elkezdett szilárd ételeket fogyasztani, és naponta több mint háromszor van széklete

SzékrekedésA kizárólag szoptatott babáknál viszonylag ritkán fordul elő székrekedés, de meglehetősen gyakori a tápszerrel táplált babáknál, vagy akik szilárd ételeket is esznek. Ha a baba elvörösödik, erőlködik vagy sír, amikor kakil, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy székrekedése van. Amíg a széklet puha, nincs ok az aggodalomra.A babának székrekedése lehet, ha:

  • úgy tűnik, kellemetlenebb számára a székletürítés, mint máskor – például meghajlíthatja a hátát és összeszoríthatja a farizmait
  • kemény és száraz a széklete: lehet nagyobb, ami nehezebben halad át, vagy kisebbek, bogyószerűek
  • vércsíkok vannak a pelenkájában, ami annak lehet a jele, hogy a kemény széklet irritálhatja a fenekét
  • a pocak kemény tapintású
  • kevesebb az étvágya

Piros vagy fekete székletHacsak nem eszik a baba valamilyen piros ételt, például céklát, a piros széklet vér jelenlétét jelezheti. A fekete széklet gyakori az első napokban, de később vér jelenlétére utalhat. A vér származhat onnan, hogy a baba lenyelt egy keveset, például ha kisebesedett az édesanya mellbimbója, a székrekedés miatt is lehet, azonban néha betegségre utalhat, ezért ilyen esetben mindig el kell vinni a gyermekorvoshoz.Nagyon világos székletA nagyon halvány, világos széklet jele lehet annak, hogy a baba nem tudja megemészteni az ételt, esetleges májproblémák miatt. A májprobléma gyakran sárgasággal is együtt járhat. Ha a baba széklete nagyon halvány, közel van a szürkéhez vagy a fehérhez, mielőbb fel kell keresni az orvost.Hogy mi normális és mi nem, az babánként is változhat. Ha bármilyen változást észlelsz a gyermeked székletében, tanácsos felkeresni a gyermekorvost.A cikk forrása: babycentre.co.uk