Baba

A baba fürdetése: 10 gyakori hiba

Az egyik olyan dolog, amitől sok elsőgyerekes szülő retteg, az a fürdetés. Mi az, amit leggyakrabban elrontunk, vagy nem figyelünk rá? Összeszedtük.
2017. Szeptember 07.

A baba fürdetése: 10 gyakori hiba

1. Túl hideg vagy túl meleg a víz

A kicsi bőre sokkal érzékenyebb, mint egy felnőtté. Ami nekünk még elviselhető meleg, az neki lehet, hogy túl forró. Az ideális víz hőfok: 36-37 Celsius (testhőmérséklet). Ha nincs vízhőmérőnk, ellenőrizzük a víz hőfokát a csuklónk vagy a könyökünk segítségével. Az itt található bőrfelület érzékenyebb, így jobban észrevesszük, ha nem megfelelő a víz hőmérséklete a csecsemőnknek.

2. Túl sok vizet engedünk

A baba fürdetéséhez pont elég 5-8 cm-es víz, ennyiben egy szivacs vagy textil pelus segítségével kényelmesen át tudjuk törölni a babát. Így könnyebb arra is vigyázni, hogy ne érje a köldökcsonkját az első pár héten a víz.

3. Túl hideg a levegő

Annak érdekében, hogy ne fázzon meg a kicsi, minimum 24 fokot biztosítsunk abban a helyiségben, ahol fürdetjük, s ahol megtöröljük, pelenkázzuk, öltöztetjük.

4. Vizes lesz a köldökcsonk

A köldökcsonkot varr borítja, ami megvédi a kórokozóktól a sebet. Ha azonban ez a varr felpuhul, akkor elfertőződhet a köldökcsonk. Fürdetéskor nem kell leragasztani a köldökcsonkot. De arra vigyázni kell, hogy kevés vízben fürdessük a kicsit, és a köldököt ne érje víz. A köldökcsonk a baba 2-3 hetes korában esik le.

5. Túl sokáig tart a fürdetés

A hosszadalmas fürdetés miatt kiszáradhat a baba érzékeny bőre, s ez diszkomfort érzést okoz. Elég 2-3 perc, hogy megszabadítsuk a szennyeződésektől a csöppség bőrét.

6. A fürdés elején mossuk meg a haját

Ha már olyan nagy a hajkorona, hogy mosni kell, akkor érdemes a fürdés legvégére hagyni, hogy ne ázzon a csecsemő bőre a samponos vízben.

7. Kimaradnak a hajlatok

Sokszor elképesztő helyeken bújik meg a szösz, piszok, anyatej, tápszer, bébiétel maradvány a babákon. Jól át kell vizsgálnunk a hajlatokat (nyak, térd, hónalj, lábujjak közötti terület, fülek mögötti rész), mert könnyen meglehet, hogy bár nem látszik, ott figyel egy kis piszok.

8. Túl gyakori fürdetés

Először is különítsük el a teljes fürdést a mosdatástól. A szakértők szerint egy újszülöttnek nincs szüksége minden nap alapos fürdésre. Ami fontos, hogy a pelenkával érintkező terület mindig tiszta legyen, illetve tisztítsuk a kezét, arcát naponta. Ha betöltötte a baba a 6 hetes kort (már nem újszülött) akkor is érdemes mérlegelni a nap végén, hogy mennyire piszkos a kicsi. (Persze ha alaposan lebüfizte magát, indokolt lehet a teljes fürdés.)Persze eljön az az időszak, amikor szükségessé válik a napi szintű zuhanyzás vagy fürdés. A mászó, totyogó időszak beköszöntével látványos mennyiségű kosz kerülhet a gyerekre, így hát elkerülhetetlen az esti nagy pancsolás.Sok családban az esti rituálénak része a fürdés is. Ráadásul a legtöbb baba, kisgyerek imádja a vizet. Ha nem jelentkezik bőrszárazság a gyereknél, akkor persze lehet naponta fürdetni, de figyeljünk oda, hogy bőrkímélő terméket használjunk, és abból is minél kevesebbet.

9. Magára hagyjuk a babát

Talán hihetetlenül hangzik, de pár centis vízben is meg tud fulladni a kicsi. Az egészen kicsi babákat a szülők nem szokták egyedül hagyni, de a már nagyobbakat sajnos igen. Pedig nagyon fontos, hogy még pár percre se hagyjuk magára a fürdőző apróságot, mert egy kisgyerek akár 10 cm-es vízben is képes megfulladni, és a csapot is képes kinyitni, aminek forrázás lehet a vége.

10. Rosszul mossuk a haját

Amíg nincs jelentős hajkorona, nem kell samponnal mosni a baba fejét. Elég, ha csak a fürdővízzel átitatott fürdőkesztyűvel, pelussal, vagy szivaccsal mossuk le az izzadságot, tejet, elhalt hámsejteket a fejbőrről. Ha már kezd dúsulni a haja, akkor jöhet a könnymentes babasampon. Hogy ne alakuljon ki koszmó, finoman, óvatosan érdemes átdörzsölni a fejbőrt. Akár puha hajkefét is bevethetünk a műveletnél.Kapcsolódó cikkeink: