Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A baba és az illatok

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 11. | Frissítve: 2016. április 21.

Forrás: Kismama magazin

Az újszülött és a kis csecsemő az első hónapokban még főként illatok, és csak kevésbé hangok és formák alapján tájékozódik.

A baba és az illatok

Rendkívül hamar megtanulja, melyek azok a szagok, amelyek édesanyjához, apjához, testvéreihez tartoznak. Nagyon érzékeny a szaglása és ízlelése, ezért kiemelten fontos ezekre odafigyelnünk.

Megnyugtató és fontos számára, hogy érezze édesanyja saját illatát, agyon megzavarhatjuk, ha erős szagú vagy ízű fertőtlenítőszert használunk kezünk vagy mellünk lemosásához. Ugyanilyen kártékonyak lehetnek az illatanyagokat tartalmazó parfümök, testápolók, dezodorok, krémek. A mellnek és a kisbabának nincs szüksége arra, hogy szoptatás előtt/után lemossuk, fertőtlenítsük a mellet. Az az ideális, ha érzi anyján a tej illatát. Érdemes arra is odafigyelnünk a kezdeti időkben, hogy ruháját külön mossuk, vagy ha együtt is mossuk a család többi tagjának ruháival folyékony mosószert használjunk, az öblítőt pedig kerüljük el.
Ha száraz bőrünk mindenképpen igényel valami kenőcsféleséget, inkább illatanyagmentes, gyógyszertári hidratálót használjunk. Az izzadásgátló készítmények közt is akadnak illatmentesek, ezeket általában hipoallergénnek nevezik. A szoptatás időszakában lehetőleg ritkán szappanozzuk be mellünket, hogy érvényesülhessen a Montgomery-mirigyek által termelt természetes fertőtlenítő balzsam védőhatása.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Szaglás, ízlelés, tapintás
 • Mi lehet a babaillat titka?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Válaszd az örömteli fejlődést gyermeked számára! (X)

  Kisbabád mosolya a legbiztosabb visszajelzése annak, hogy jól érzi magát és boldog. Ez a mosoly tudatja minden szülővel, hogy gyermeke fejlődése örömteli, a világ bármely pontján is éljenek. De mégis mi a titka az örömteli fejlődésnek?

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák