Baba

A baba első tele: így készülj a hideg időre

Itt a tél, a hideg, de ki akar egész télen a lakásban maradni? Ha friss szülő vagy, valószínűleg számos kérdés felmerül benned azzal kapcsolatban, hogy hogyan indulj el a kisbabáddal, mire figyelj a hideg időben.
2018. December 04.
A baba első tele: így készülj a hideg időre

Jön a hideg tél. Mire figyeljünk a hideg időjárásban, ha kisbabánk van?

“A csecsemőknek és a szülőknek is friss levegőre van szükségük” – mondja Erika Landau, gyermekorvos, a Baba első évének útmutatója c. könyv társszerzője. “Hacsak nem veszélyes a hideg, a szabadban eltöltött idő jó hatással van a csecsemők nappali-éjszakai ciklusára.”

Néhány dolgot azonban érdemes megfogadni. Ha a hőmérséklet fagypont alá esik, akkor ne vegyük ki a kisbabát, kivéve, ha rövidebb utakra megyünk és csak ki-be szállunk az autóból. Figyeljünk a szeles időre: hiába van a hőmérséklet fagypont felett, ha az idő szeles, akkor legyünk óvatosak.

“Az újszülöttek és a csecsemők még nem képesek saját hőmérsékletük szabályozására” – mondja Janice Montague, a GoodSamarián Kórház gyermekgyógyászati igazgatója. Azt javasolja, hogy korlátozzuk a hideg időben a kinti játék időtartamát.

“A csecsemők gyorsabban veszítenek hőt, mint a felnőttek, és minél fiatalabbak, annál kevésbé képesek a hideg idő kezelésére” – teszi hozzá Dr. Kate Puttgen, a Baltimore-i Johns Hopkins Gyermekközponttól. “A kisbabáknak nincs elegendő testzsírjuk ahhoz, hogy felmelegedjenek, ha hideg van.”

Néhány dologra érdemes odafigyelni télen, ha kisbabával szeretnénk kimenni levegőzni.

Öltöztesd rétegesen

A csecsemők réteges öltöztetése nagyon fontos. A télikabát, vagy az overall fölé a babakocsiban használjunk takarót is. Első rétegnek tökéletes a body vagy a nadrág, majd egy hosszú ujjú póló, meleg sapka, kabát, kesztyű, csizma. Légáteresztő anyagokat válasszunk, például pamutot.

Vetkőztessük le, ha autóval megyünk

Fontos, hogy az autóban ne ugyanannyi ruha legyen a kisbabán, mint kint. Amint beszállunk, vegyük le róla a kabátot. Erre nem csupán a hőmérséklet különbség miatt van szükség, hanem azért is, mert kabátban nem biztonságos az utazás a baba számára. Ha a baba kabátban utazik, akkor meg kell lazítani az autósülés hevederjeit, ettől azonban nem fogja jól és biztonságosan tartani a babát a biztonsági ülés. A kabát levétele után használhatsz kis plédet, takarót addig, amíg a baba felmelegszik, de csak addig, nehogy túlmelegedjen. Előmelegíthetjük az autót: mire a babát kivisszük, már kellemes hőfok van a kocsiban.

Kis séták, rövid kinn tartózkodás

Van olyan időjárás, amikor jobb nem kivinni a babát vagy csak nagyon rövid időre, pl. amíg elmegyünk az autóig. Ilyen amikor fagypont alá esik a hőmérséklet, ha nagyon erős szél fúj vagy ha esik. Ne öltöztessük túl a babát, mert hamar túlmelegszik, ezt leginkább abból tudhatjuk, hogy kipirosodik az arca, meleg lesz a nyaka, a teste. Persze az ellenkezőjére is figyeljünk: fázni se fázzon a baba, hiszen gyorsan kihűlhet.

Hordozd hideg időben is

A hordozás az egyik legjobb módja annak, hogy melegen tartsuk a babát a saját testhőnket használva. Arra azonban nagyon figyeljünk, hogy ne öltöztessük túl: mi magunk is “fűtjük” a babát, ezért lehet szellőssebben felöltöztetni, például elhagyhatjuk az extra pulóvert. A fején és a lábain mindig legyen valami, hiszen itt veszítenek leggyorsabban a hőből. Győződj meg róla, hogy az arcát nem nyomja a mellkasodhoz vagy a kabátodhoz annyira, hogy nem kap rendesen levegőt. És arra is nagyon figyelj, hogy ne csússz el a jégen!

Gondold át, hogyan takarod be a babakocsiban

Ha babakocsival közlekedtek, akkor biztosan fogsz használni takarót is. Ez jó, de ügyelj arra, hogy a takaró és a babakocsi illeszkedjen: ha nem így van, akkor akadályozza a túlzott betakarás a légáramlást. A legjobb, ha olyan takarót választasz, ami illeszkedik az adott babakocsi márkához.

Figyeljünk arra, hogy a lakásban hány fok van

Ha hideg van kint, akkor hajlamosabbak vagyunk azt hinni, hogy a lakásban nagyon melegnek kell lennie. Pedig ez sem tesz jót a babának. Ha túl meleg van a lakásban, akkor nagy valószínűséggel nem elég párás a levegő, ez pedig kiszárítja a baba finom bőrét. Nappal elég 20-22 Celsius fok, ennél alacsonyabbra állíthatjuk a termosztátot 18-20 fokra, ha a baba alszik. Ez nem csak a bőrét kíméli, de kutatások szerint csökkenti a SIDS kockázatát is.

Védd a baba bőrét

A hideg hőmérséklettől és a nem megfelelő páratartalomtól száraz, viszkető lehet a baba bőre. Ironikus módon a víz kiszáradhatja a bőrt, ezért a kisbabáknak nem kell naponta fürdeniük. Meleg, de nem forró vízben fürdessük a babát és ne túl hosszú ideig. A víz megfelelő hőmérsékletét a könyökünkkel tudjuk ellenőrizni. Ha jó a víz, akkor se legyen 10 percnél tovább benne a baba.

Ha mégis kiszárad a baba bőre, akkor használjunk hidratáló krémet, de jól válasszuk meg, hogy milyen krémet használunk. Legyen természetes, ne tartalmazzon színezéket, parfümöt, illatanyagokat, mert irritálhatják a baba bőrét. Ne zárja el a kenőcs a bőr pórusait sem.

Figyeljünk állandóan a jelekre

Ha a baba reszketni kezd, vagy végtagjai és arca hidegek és pirosak vagy éppen elsápad, akkor azonnal vigyük be a lakásba. Nem szabad dörzsölni a hideg területeket, mert az tovább károsíthatja a bőrét. Ehelyett finom meleg, száraz ruhával melegíthetjük fel a babát. Ha néhány percen belül nem tapasztalunk változást, akkor hívjuk a gyerekorvost. Azonnali orvosi segítségre van szükség, ha a baba arca vagy ajka elkékül, teste túl hideg, nem éber, nem reagál, letargikussá válik.

(via)

Kapcsolódó cikkeink: