Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A baba alvása: horkolás, izzadás, légzéskimaradás, fejütögetés, fogcsikorgatás

Szerző: Babaszoba.hu

2016. december 8. | Frissítve: 2021. április 22.

Forrás: babaszoba.hu

A kisbabák nem feltétlenül alszanak olyan békésen, mint ahogy azt várjuk. Gyakran nyögnek, nyöszörögnek álmukban, ami az újdonsült szülőket aggaszthatja. De nem kell aggódni, ez teljesen természetes.

Árulkodó is lehet a baba alvási szokása


Néha azonban problémát jelez a baba alvásakor jelentkező szokatlan dolog. Nézzük a leggyakoribbakat!

A baba nem vesz levegőt

Talán már te is észrevetted, hogy alvás közben változik a kisbabád légzési ritmusa. Az eleinte gyors légzése egyre inkább lelassul, majd szünetet tart két lélegzetvétel között, aztán újra gyorsan lélegzik. Az orvosok ezt "periodikus légzésnek" nevezik, minden csecsemő így lélegzik 6 hónapos koráig.
Mikor kell aggódni?
Az alvási apnoe-val küzdő csecsemők akár 20 másodperces szünetet is tarthatnak légzés közben. Oka valószínűleg az éretlen agytörzs, ami a légzés szabályozásáért felelős. Ha több mint 20 másodpercig nem vesz levegőt a babád, feltétlenül orvosi vizsgálatra szorul.
Nem kell aggódni, ha azt látod, a kezei és lábai időnként kissé kékesnek tűnnek, ezt a sírás, köhögés is kiválthatja, és persze az is, ha fázik. Ha azonban tartósan kékesnek látod a homlokát, a nyelvét, a körmeit, az ajkait, valószínűleg nem kap elég oxigént.
Mi a teendő?
A legkönnyebben háton fekve tudnak a babák lélegezni, ezért altasd így. Ha mégis szünetet tart a légzésben, gyengéden érintsd meg őt. Ha nem reagál, azonnali beavatkozásra van szükség.
Ha a babád nem lélegzik, ha elkékül vagy elsápad, életveszélyes állapotba került. Azonnal meg kell kezdened az újraélesztést, amit addig folytass, míg meg nem érkezik a mentő.

A baba horkol, felhorkant

Ha a babád alkalmanként horkol vagy szuszog alvás közben, nem kell aggódni. Sok baba tesz így, ha be van dugulva az orra, az első hetekben a legtöbb babának még nem úgy szelel az orra. Ha a babád megfázott, használj párologtatót vagy párásítót, szívd sűrűn az orrát, hogy könnyebben kapjon levegőt.
Mikor kell aggódni?
Ha folyamatosan horkol a kisbabád, az problémát jelent.
Mi a teendő?
Ha a babád horkol, feltétlenül említsd meg a gyermekorvosnak. Ő tudni fogja, milyen vizsgálatokra lehet szükség, beutalhatja őt a fül-orr-gégészetre, vagy javasolhatja, hogy keressetek fel egy alváslabort, hogy kiderüljön, szükség van-e valamilyen kezelésre.

A baba nagyon izzad

Néhány baba az alvás mély fázisában hajlamos arra, hogy sokat izzadjon. A babák sok időt töltenek ebben a mély alvási fázisban, ezért jobban izzadnak, mint a felnőttek vagy a nagyobb gyerekek.
Mikor kell aggódni?
A túlzott izzadás bajt jelezhet. Ha például evés közben izzad a kisbabád, az egy veleszületett szívbetegség, valamilyen fertőzés vagy alvási apnoe jele lehet. A túlmelegedés bölcsőhalálhoz is vezethet.
Mi a teendő?
A szobának, ahol a kisbabád alszik, melegnek, de nem túl melegnek kell lennie. Úgy állítsd be a szobahőmérsékletet, hogy kényelmesen érezd magad nem túl vastag öltözetben. A babádra is annyi ruhát adj éjszakára, ahogy te is felöltözöl. Nem kell túlöltöztetni a babát, a takarókat, paplanokat is tartsd távol a kiságyától.
A fő szabály: ha neked meleged van, akkor a babának is. Ha a ház hűvös, a babádat lengén öltöztetted, de mégis izzad, beszélj a gyerekorvossal.

A baba ringatja a testét

A legtöbb babát megnyugtatja az olyan ritmikus mozgás, mint amit például a hintaszék ide-oda lendülésekor tapasztalnak. Egyes babák önmaguk ringatásába kezdenek akár négykézláb, akár ülő helyzetben. Ez pedig azzal jár, hogy beütik a fejüket és testüket. 6-9 hónapos korban jelentkezik náluk ez a fajta ritmikus mozgás, nem jelez semmilyen viselkedési vagy érzelmi problémát.
Mi a teendő?
Jobb, ha óvatosan közelítesz. Ha határozottan próbálod meggátolni a kisbabádat ebben a mozgásban, azt csak kihívásnak fogja venni és tovább csinálja. Ha a rázkódás túl hangos, húzd el a faltól a kiságyat. És erősítsd meg a csavarokat a kiságyban, mert minden egyes rázkódás lazíthat rajta.

A baba ütögeti a fejét

A test ringatásához hasonlóan a fej ütögetése is nagyon gyakori viselkedés a babák körében, ezzel nyugtatják magukat. Ha a baba beüti a fejét, eltereli a figyelmét egy nagyobb fájdalomról, például a fogzásról vagy fülgyulladásról. 6 hónapos korban kezdődik, hónapokig, sőt, évekig is eltart. A legtöbb gyerek 3-4 éves korára kinövi ezt. Nem kell aggódnod, ha a kisbabád ütögeti a fejét, nem utal semmilyen fejlődési vagy érzelmi rendellenességre.
Mikor kell aggódni?
Ha egyébként is úgy látod, lemaradt a fejlődésben a kisbabád, a fej ütögetése egy jel lehet.
Mi a teendő?
A biztonság kedvéért szólj az orvosnak. Ügyelj arra, hogy a kiságy csavarjai ki ne lazuljanak. Ne párnázd körbe a kiságyat, csak azért, mert a babád beleüti a fejét, mert a sok párna és takaró növeli a bölcsőhalál kockázatát.

A baba csikorgatja a fogait

A babák több mint fele csikorgatja a fogait, elsősorban alvás közben. Bármelyik korban előfordulhat, de a legjellemzőbb az első fogak megjelenésekor, nagyjából 6 hónapos korban. Bár nagyon idegesítő a hang, nem kell félned, valószínűleg semmi baja nem lesz ettől a fogaknak.
Mikor kell aggódni?
Új fogak érkezése, fülfájás vagy orrdugulás miatt is csikorgathatja a fogait a kisbabád.
Mi a teendő?
Jelezd a dolgot az orvosnak és a fogorvosnak is. (Ha a babád betöltötte az egy évet, ideje ellátogatni a fogorvoshoz.) Az orvos és fogorvos tudni fogja, mi áll a fogcsikorgatás hátterében, és azt is ellenőrizni tudják, nem sérült-e meg a fogzománc. De valószínűleg nem lesz erről szó, nagyon kevés baba csikorgatja olyan mértékben a fogait, hogy az fogkopáshoz vezetne.
A cikk forrása itt.
Kapcsolódó cikkeink a baba alvása témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések