Baba

A baba altatása: ha jó a nappal, jó lesz az éjszaka is

Ha a baba nehezen alszik el este, akkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nem elég fáradt, álmos és ez okozza a problémát. Korántsem biztos azonban, hogy erről van szó.
2022. Április 24.
Ha jó a nappal, jó lesz az éjszaka is (fotó: Getty Images)

Jól tudjuk, hogy a pihentető és megfelelő mennyiségű alvásnak nagyon fontos szerepe van a kisgyermekek fejlődésében. Életkoronként és persze gyerekenként is változó, hogy mennyi napi alvásra van szükség. Nagy vonalakban elmondható, hogy:

  • az újszülöttek napi 16-18 órát,
  • 9-12 hónapos babák napi 12-15 órát,
  • 1-2 évesek 11-14 órát,
  • óvodások 10-13 órát,
  • iskolások 9-11 órát alszanak.

Láthatjuk, hogy a számok körülbelüli értékek, hiszen nincs átlagos, tankönyvi gyerek, minden gyerek más-más egyéniség, eltérő igényekkel és habitussal. Az azonban nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a nyugodt alvás kulcsfontosságú minden gyermek növekedése, fejlődése szempontjából és az is, hogy az idő előrehaladtával kevesebb alvásra van szükségük. A kezdeti napközbeni kétszeri alvást felváltja a napi egy, délutáni alvás, majd általában ez az óvodáskor végére, iskolás kor kezdetére megszűnik.

Az alvásról egy dolog biztosan kijelenthető: állandóan változik a mintázata. Mire beáll egy csecsemő alvási rutinja, szinte mérget vehetünk rá, hogy a fogzás, egy-egy nagymozgás megjelenése vagy egy növekedési ugrás felborít mindent, leginkább és legfőképpen az alvást.

A legtöbb nehézséget és a legtöbb fejtörést az alvás okozza, ilyesmi kérdések merülnek fel a szülőkben:

  • mikor alussza át a baba az éjszakát?
  • hányszor kell éjszaka felébredni?
  • jó-e, ha kiveszem a kiságyból, azonnal megszoptatom, megetetem a csecsemőt, ha felébred?
  • nehezen alszik el este: lehet, hogy nem elég fáradt?

Nos, az utóbbi kérdésre sokszor az a laikus tanács érkezik, hogy persze, azért nem alszik el este, mert elég fáradt, túlságosan kipihent, sokat aludt délután. Ha fáradt lenne, nyilván hamar elaludna. Lehet, hogy a tanács jó szándékú, de káros! Az igazság ugyanis az, hogy a kipihent gyermek, akinek kiszámítható napi rutinja van, játékkal, aktív ébrenléttel, lecsendesedéssel, kiegyensúlyozott táplálkozással és pihenéssel, sokkal jobban és hosszabban is alszik, mint azok a gyerekek, akik túl fáradtak, túl sok inger veszi őket körül, túlpörögtek vagy éppen alváshiányuk van. Ők azok, akiknek a fáradt szervezet adrenalint és kortizolt kezd el termelni a nagy fáradtságban, ami még jobban felpörgeti őket. És így nem is tudnak este egykönnyen elaludni. Ismerjük mindannyian azt a helyzetet, amikor látjuk, hogy a gyerekünk olyan fáradt, hogy majdnem összecsúszik, öt programra is elvittük, már rég aludnia kéne, ehelyett nyűgös, mindenen hisztizik, sír és nem akar/tud elaludni. Ilyenkor éppen erről a túlpörgésről van szó.

Mitől nem lesz rémálom az esti altatás?

Most hagyjuk figyelmen kívül a fogzást, egy-egy betegséget vagy más rendkívüli állapotot. Nagyon fontos, hogy egyfelől figyeljünk a gyerekünkre: mikor fárad el, mennyi ébrenléttől, ingertől lesz fáradt, kimerült. Lehetséges ugyanis, hogy a nagykönyv szerint délben az ebéd után aludni kell és három órától már a játszótéren kell lenni, majd 7-kor elaltatni a gyereket, de a mi gyerekünk szinte biztos, hogy nem a tankönyv szerint fog játszani-enni-aludni.Figyeljük meg tehát, hogy milyen a gyerekünk, milyen a belső órája. Ha ezt tudjuk (hiszen egész nap vele vagyunk), akkor kialakíthatjuk a napirendet, aminek kell, hogy legyen egy aktív (játszós) és egy pihenős (alvós) szakasza.Ha a kisgyerek mindennapja ugyanabban a ritmusban telik, a játék után ellazulás, például mese következik, majd alvás, akkor később már ő maga fogja ezt a ritmust igényelni. Természetesen felboríthatja olykor a ritmusunkat egy zsúr, vagy egyéb program, a lényeg nem az, hogy percre pontosan mindennap ugyanúgy nézzen ki, hanem az, hogy a nap tagoltsága ugyanolyan legyen és a kb. 7 órás lefektetés egyik nap ne 6 órakor, másik nap meg ne 9 órakor történjen.Fontos természetesen az is, hogy nyugodt környezetet biztosítsunk a gyereknek az alváshoz. Nem kell az egész családnak lábujjhegyen járni, de visszavehetjük a fényeket, és tévé, számítógép, egyéb kütyük ne legyenek a gyerek körül, ahogy villogó, zsizsegő, hangos és felpörgetős játékok sem. Hangolódjunk rá az alvásra, alakítsunk ki ennek külön kis szertartást és mutassuk meg a gyerekünknek, hogyan tud lecsendesedni.