Baba

A baba altatása: ez a 9 tanács segíthet

Számos tényező van, melyek betartásával egyszerűbbé teheted a kicsi számára az elalvást, és (talán) némi rendszert is vihetsz az életetekbe.
2017. Augusztus 28.

Hogy lehet segíteni a kicsi alvását?

A csecsemők életük első évében egy nap 2-4 alkalommal alszanak. A legtöbb baba 3-4 hónapos korára már elég érett rá, hogy az alvásnak is legyen egyfajta napirendje. Ehhez adunk most néhány szuper tippet!

1. Olvass a jelekből!

Szemdörzsölés, ásítás, fülpiszkálás, nyűgösség – ha odafigyelsz az álmosság első jeleire, sokkal könnyebb lesz elaltatnod a kicsit és ügyesebben betervezned a napi alvásokat.

2. Időzíts!

Igyekezz – amennyire lehet – mindig azonos időben altatni. Persze, bármi keresztülhúzhatja a számításaidat, hiszen emberek vagyunk, ettől függetlenül, ha törekszel rá, az már félsiker.

3. A zaj nem ellenség

Nem kell lábujjhegyen járkálnotok, csak azért mert a kicsi alszik. A babák megszokják, és remekül képesek tolerálni a hétköznapi zajokat.

4. Legyen alvási rutinotok!

Mesélj, énekelj neki, simogasd, puszilgasd meg mielőtt leteszed a kiságyába – ezek pont megteszik a kezdeti időszakban.

5. Felejtsd el a pizsamát!

A babák bármiben tudnak aludni, ami puha és kényelmes. Teljesen felesleges megzavarnod (és felébresztened) azzal, hogy gyorsan átöltözteted alvás előtt.

6. Nyugtasd meg!

Kerüld a hangos zenét, hangzavart és “élénkítő” játékokat alvás előtt. Teremts nyugodt, békés környezetet, hogy ráhangolódhasson a pihenésre.

7. Altasd mindig ugyanott!

Napközben is ugyanott aludjon a kicsi, mint éjszaka. Vegyél ki minden játékot, takarót, párnát a kiságyából, és a hátára fordítva fektesd le. Természetesen, előfordulhat, hogy úton vagytok alvásidőben – ehhez ad ötletet a következő tipp.

8. Csomagolj okosan!

Ha elmentek otthonról, pakolj be néhány könyvet, takarót vagy olyan játékokat, amit alvásnál használni szoktatok – ez segíteni fog neki idegen helyen is könnyebben álomba szenderülni.

9. Ne várd ki, míg túlfárad!

Egy túlfáradt babát sokkal nehezebb elaltatni, ezért próbáld meg letenni nap közben, mikor álmos. Az állandóság, kiszámíthatóság is sokat segít.Kapcsolódó anyagok: