Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A baba agyfejlődésének is jót tesz, ha sokat öleled

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 8. | Frissítve: 2021. december 29.

Forrás: babaszoba.hu

Nincs szülő, aki elfelejtené, milyen volt először magához ölelnie a kisbabáját: a kutatások szerint ezek a legkorábbi ölelések fokozzák az agyműködést, és az újszülöttet ért traumákat is segítenek feldolgozni.

A baba agyfejlődésének is jót tesz, ha minél többet öleled
Az ohio-i Columbusban található Nationwide Gyermekkórházban végzett kutatás szerint, amelyben 125 koraszülött és időben érkezett kisbabát is vizsgáltak, a kisbabák szüleiktől kapott első ölelései hatással vannak arra is, a későbbiekben hogy reagálnak majd a gyengéd érintésekre. Ezeknek az öleléseknek köszönhetően a kisbabák inkább kellemes érzéseket társítanak majd a hasonló érintésekhez a későbbiekben, mint nyomasztóakat, hiszen ezek stimulálják a pozitív agyi válaszreakciókat.
Az anya/apa és a kisbaba közötti bőrkontaktus számos pozitív hatása volt eddig is ismert, de az új kutatás azt bizonyítja, hogy az újszülöttek negatív tapasztalatait is ellensúlyozzák, különösen a koraszülött babák esetén.

A koraszülötteknél gyengébb volt a reakció

A kísérlet során a kutatók egy puha EEG-hálót helyeztek a csecsemők fejére, és kellemes, lágy levegővel fújták le őket, mielőtt hazamentek volna a kórházból. Az időben született babáknál erősebb agyi válaszreakció érkezett erre, mint a koraszülötteknél - közülük a leggyengébb agyi reakciója annak a babának volt, akinek röviddel a születés után fájdalmasabb orvosi beavatkozásokat is el kellett viselnie.
A kutatók meglepődve tapasztalták, hogy a korai orvosi eljárások ilyen hatással vannak a babákra, befolyásolják az érintés-érzékelésüket, de a jó hír az, hogy a szülői ölelések ellensúlyozzák ezeket a negatív tapasztalatokat. Minél támogatóbb, gyengédebb érintéseket kapnak a babák a szüleiktől, a kórházi ápolóktól, annál erősebbek ezek az agyi reakciók.

Nélkülözhetetlen az intenzív osztályon lévő babáknak

Dr. Nathalie Maitre, a kutatás egyik szerzője szerint a gyengéd bőrkontaktus éppen ezért nélkülözhetetlen például azoknak a csecsemőknek, akik hosszú időt töltenek az újszülött intenzív osztályon. Fontos, hogy anya és apa mindig a rendelkezésükre álljon egy-egy ölelésre.
Szülőként úgy érezzük, hogy minden egyes babaöleléssel egyre csak növekszik a szívünk és a szeretetünk, de azt se felejtsük el, hogy ezzel még a baba agyfejlődésének is nagyon jót teszünk.
(Cikk forrása: mother.ly)
Kapcsolódó írások:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések