Baba

A bab, a borsó és a lencse is segít a fogyásban

Kanadai kutatók szerint a bab, a borsó, a csicseriborsó és a lencse mind segíthetnek a fogyásban, mivel a diétázó eltelítettnek érzi magát tőlük és így kevesebbet kíván enni.
2016. Április 14.

A bab, a borsó és a lencse segít a fogyásban

Amint azt a kutatást vezető Russell de Souza, a torontói St. Michael’s Kórház munkatársa kifejtette, a hüvelyesek beiktatása az étrendbe súlycsökkenést okozhat, sőt attól is megóv, hogy a leadott kilókat újra visszaszedjük. Ezek a növények rosttal, fehérjével, vitaminokkal és ásványi anyagokkal vannak tele, így a fogyás mellett még a koleszterinszintet is csökkentik. A kanadai kutatók hozzátették, hogy a hüvelyeseknek a glikémiás indexe is alacsony, vagyis lassan bomlanak le az emésztőrendszerben, így állati fehérjék helyett érdemesebb ezeket fogyasztani.

A vizsgálat során összesen 940 felnőttet kísértek figyelemmel, akik miután elkezdtek naponta egy adagnyi hüvelyest fogyasztani, átlagosan 35 dkg-ot fogytak a hathetes kísérlet során, ami nem hangzik túl soknak, de ha figyelembe vesszük, hogy semmi egyéb erőfeszítést nem tettek, csupán bevezettek egyfajta ételt az étrendjükbe, akkor már nem is olyan rossz eredmény.

De Souza és csapata úgy véli, mindez azért történt, mert a bab, a lencse és a borsófélék jobban eltelítik az embert, ami azért jelentős felfedezés, mert a diétázók rendszerint éppen ott buknak el, hogy fogyókúrájuk alatt állandóan éhesek, és egy idő után már nem bírnak ellenállni a kísértésnek.

A vizsgálat további részleteiről a The American Journal of Clinical Nutrition című lapban olvashatnak az érdeklődők.

Mit rejt a bab, a borsó és a lencse?

Általában téli ételként tartjuk őket számon, értékes fehérjetartalmuk mellett vitamin- és ásványi anyag tartalmuk is igen magas. Fehérje-összetételük alapján az állati eredetű fehérjékre hasonlítana, és nagy mennyiségben tartalmaznak kalciumot és a B6-vitamint is.

Lencse

B1-, B2-vitaminokban gazdag, az egyik legkeresettebb és legnépszerűbb növény.

Borsó

A sárgaborsóban és a zöldborsóban magas a fehérje, a B-vitamin és rosttartalom. Alacsony a glikémiás indexe.

Csicseriborsó

Diabetikus hatású, emésztési zavarok, hurut kezelésére használjuk, illetve a koleszterinszint szabályozására is alkalmazzák.

Bab

A B1-, B2- és E-vitaminok mellet, az A-vitamin mennyisége jelentős. Ezeken kívül kalciumot, vasat, foszfort, különféle ásványi anyagokat és rostot is tartalmaz.

Tévhit, hogy szoptatás alatt nem lehet enni

Számtalan étel tiltólistára került az elmúlt években-évtizedekben a szoptatós anya étrendjében, ilyen a bab, a borsó, a kelkáposzta, azaz a hüvelyesek és a puffasztó zöldségek. Ennek oka, hogy a hiedelmek szerint, ha az anya ezeket az ételeket fogyasztja, akkor a baba hasfájós lesz. Ennek azonban nem sok alapja van: nem érdemes eleve kikerülni ezeket az ételeket, mert egyáltalán nem törvényszerű a babára gyakorolt káros, hasfájós hatásuk. Inkább figyelni érdemes: a mi gyerekünknél okoz-e panaszt vagy sem. Ráadásul pont a hüvelyesek fontos fehérjeforrások.

Tapasztalatok szerint, 6 hónapos kor után azoknak is érdemes újra próbálkozniuk ezekkel a zöldségekkel, akik korábban kiiktatták, mert féléves koruk után csökken a babák érzékenysége.

Babának, gyereknek mikortól adható?

A hozzátáplálási ajánlások szerint zöldborsót már 7 hónapos kortól adhatunk a babának, igaz passzírozva és héj nélkül. A babbal, a sárgaborsóval és a lencsével várjunk még egy hónapot: 8 hónaposan már ezeket is megkóstolhatja, a zöldborsót pedig, ha az előző hónapban ízlett, ugyanettől a hónaptól héj nélkül is adhatjuk már.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress - Babaszoba