Baba

A Pfizer és a Moderna vakcinájával beoltott szoptató anyák babái is védettséget kapnak

A beoltott szoptató édesanyák az anyatejjel koronavírus ellenanyagot juttathatnak kisbabáik szervezetébe, s ezzel őket is védik az izraeli-amerikai kutatás szerint.
2021. Március 15.
A Pfizerrel és a Modernaval beoltott szoptató anyák gyermekei is védve vannak a koronavírus ellen (fotó: Getty Images)

Az Izraelben és az Egyesült Államokban végzett közös kutatás szerint a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal, valamint a Moderna készítményével beoltott édesanyák olyan antitesteket termeltek a koronavírus ellen, melyek a szoptatásnál átkerültek gyermekeik szervezetébe anélkül, hogy maga a vakcina genetikai anyaga is a csecsemőkbe jutott volna.

Az eredmények szerint az anyatejben képződött antitestek alkalmasak a csecsemők védelmére a légúti vírusok, például a koronavírus ellen. Jariv Wine, a tel-avivi egyetem kutatója egyenesen azt javasolja, hogy a terhesség utolsó harmadában oltsák be a várandós nőket szamárköhögés és influenza ellen, hogy olyan antitesteket állítsanak elő, amelyek megvédik a kisbabákat életük első évében ezektől az őket veszélyeztető betegségektől.

Izraelben egy másik kísérlet is történt a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál szerint, melyben beoltottak közel 600, veszélyeztetett csoportba tartozó 12-16 éves gyermeket a Pfizer gyógyszergyár vakcinájával.

“Nem láttunk nagyobb mellékhatásokat, és még a kisebbek is meglehetősen ritkán fordultak elő. Ez igen biztató fejlemény” – nyilatkozta erről Boaz Lev, az izraeli egészségügyi minisztérium koronavírus ügyekben létrehozott tanácsadó testületének egyik vezető tagja.

A Pfizer a közelmúltban megkezdte oltásának klinikai tesztelését több mint 2000, 12 és 15 év közötti gyermeken, és remélhetőleg néhány hónapon belül bemutatja a vizsgálatok eredményeit.

Ha a gyermekek körében is ártalmatlannak és hatékonynak bizonyul vakcinájuk, akkor a gyógyszergyártó várhatóan még idén, első félév végéig sürgősségi engedélyt kérhet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságától ennek a korosztálynak a beoltására is oltóanyagával.

Forrás: MTI