Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A Kismama kisbabája: Lilla

Szerző: Babaszoba.hu

2012. december 31.

Forrás: babaszoba.hu

Hordozókendő, együtt alvás, kötődő nevelés, sok-sok barátnő: ezekre esküszik a kis Lilla és Panni anyukája, Lívia.

- Nagyon készültél a császár utáni természetes szülésre. Hogy alakultak a dolgok?
- Persze minden jó, ha a vége jó, és Lilla baba gyönyörű, egészséges, nyugodt kislány. De nem úgy zajlottak a dolgok, ahogy szerettem volna. Ugyanahhoz az orvoshoz mentünk vissza, dr. Valent Sándorhoz. Csak a kórház nem ugyanaz, Panni a Kútvölgyiben született, most pedig az Üllői útra mentünk.

- Hogy kezdődött?
- Vártuk, hogy meginduljanak a fájások, és bemehessünk. Ott kezdődhettek a gondok, hogy épp "nagyüzem" volt. Hatágyas vajúdóba kerültem, ahol öten vártak császárra. Egyszerűen nem ment, nem tágultam tovább.
- Akkora volt a zsúfoltság - vág közbe Zoli, az immár kétgyerekes apa -, hogy oda vittek föl még egy műtéten épp átesett kismamát, mert az őrzőben sem volt hely.
- Később megértettem - folytatja Lívia -, hogy ilyen körülmények közt tényleg le tud állni a tágulás. Végül az orvosom műtétet javasolt, és beleegyeztünk. De én nem adtam föl! Azóta is beszélgetek erről szakemberekkel, védőnővel, dúlával, szülésznővel, és hiszem, hogy van még esélyem átélni a szülést.

- Lillával hogy teltek az első napok?
- Megszereztük az egyágyas szobát, oda kerültünk, a babát azonnal megkaptam, ki nem adtam volna a kezemből. Viszont egyedül is maradtam, nem kaptam semmiféle segítséget a babával kapcsolatban. Emlékszem, Pannival mennyire jólesett, hogy annyit törődtek velünk a csecsemősök! Szerencsére rengetegen látogattak, sokat volt bent mindenki, és könnyen ment a szoptatás az első pillanattól.

- Az első babával is így kezdődött?
- Jaj, az rémálom volt. Két héten át itattuk pohárból anyatejjel, közben a védőnő segített, próbálkoztunk türelemmel, és az lett a vége, hogy Panni két és fél évig szopizott.

- Itthon hogy alakult a család élete?
- Tudatosan készültünk a kicsi érkezésére, úgy vártuk, hogy tudtuk, együtt fogunk aludni mind a négyen. Panninál bevált, de ennél is fontosabb, hogy mi ebben hiszünk: a testközelség megnyugtató erejében.

- Látom, mennyi mindent akarsz erről mondani.
- Igen, készültem! Mert szeretném megosztani mindenkivel, aki olvassa, hogy mennyire boldoggá és kiegyensúlyozottá teszi a családot a kötődő nevelés! Ha folyamatosan odafigyelünk a gyerekek igényeire! Hiszek a babahordozásban, Pannit annak idején karikás kendőben kötöttem magamra, Lillát pedig az első perctől rugalmas kendőbe, most meg csatosba kötöm. Így alszik a legjobban napközben, nekem meg tud járni a kezem, végzem a házi munkát. A babakocsit végleg el is felejtettük. Hiszek abban is, hogy a kismamák egymásnak annyi jót tudnak adni! A mi védőnőnk megszervezte, hogy hetente találkozzunk. Csicsergőnek hívjuk a klubunkat itt Érden, tizenöten-húszan is összegyűlünk, csupa hasonló korú anya és kisgyerek. És ez sem minden: járok havonta a La Leche Liga csoportjába is, sőt még kézművesklubunk is van... És sorolná még, mi mindennel foglalkozik két apró leányzó mellett a csupa élet kismama.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések