Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A Heim Pál kórházban már oltják a 16-18 éves krónikus betegeket

Szerző: Babaszoba.hu

2021. április 14.

Forrás: hvg.hu

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben elkezdték oltani a 16-18 év közötti krónikus betegeket. Az intézmény gyermekgyógyász professzora bízik abban, hogy nyáron már a gyerekek oltása következik.

A Heim Pál kórházban már oltják a 16-18 éves krónikus betegeket (fotó: Getty Images)
"A 16-18 év közötti krónikus betegeinket a kórházban már elkezdtük oltani, és várhatóan a következő időszakban a 12-16 év közötti gyerekekre is alkalmazható lesz nálunk a védőoltás"- mondta az M1-nek Szabó László, Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet gyermekgyógyász professzora. A professzor hozzátette, hogy nagyon bízik abban, hogy a nyári időszakban "már az egész korosztályt, tehát a gyermekkorosztályt fogjuk tudni oltani."
Szabó László arról is beszélt, hogy az első és a második járványhullámban is sok gyereket vettek fel lázas betegség miatt, akikről nagy részben kiderült, hogy koronavírus-fertőzöttek, de náluk a betegség lefolyása megfelelt egy korábbi, a járvány előtt is tapasztalt vírusfertőzésnek. "Most viszont megháromszorozódott azoknak a betegeknek a száma, akiknek típusos koronavírus-betegségre utaló tünetei vannak, illetve ezek súlyosabban zajlanak." A professzor elmondta, hogy a gyerekek nagy részének vírusos tüdőgyulladása van, három gyerek lélegeztetőkészülék segítségére szorult. A vírusfertőzés okozta sokszervi gyulladással ötven gyerek feküdt a Heim Pál kórházban, akiknek legalább a fele intenzív ellátást igényelt.
Szabó László azt tanácsolta a szülőknek, hogy forduljanak orvoshoz, ha a gyereküknél három napnál régebb óta tartó, magas lázzal járó betegséget tapasztalnak, amely mellé társul még legalább két szervet érintő tünet az alábbiak közül: száraz kötőhártyagyulladás, szájnyálkahártya-eltérés, torokgyulladás, alacsony vérnyomás, keringési elégtelenség, szívizom, szívbelhártya betegsége, éreltérések, alvadási problémák, fájdalmas légutak, hasfájás, hasmenés, hányás.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések