Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A Down-szindróma tünetei

Szerző: Babaszoba.hu

2017. október 5.

Forrás: Down Egyesület

Melyek azok a külső jegyek, amelyek alapján felmerül a gyanú, hogy Down-szindrómás a baba?

A Down-szindróma tünetei

Azoknál az újszülötteknél, ahol bizonyos külső jegyek alapján felmerül a Down-szindróma lehetősége, genetikai vizsgálatra kerül sor, amely vérből történő diagnosztizálással történik.

Milyen tünetek jelezhetik, hogy a baba Down-szindrómás?

Egyes, a Down-szindrómára jellemző tünetek megfigyelhetők nem Down-szindrómás babáknál is, de a Downos babáknál jellemző, hogy egyszerre több tünet is megjelenik. Fontos, hogy ezek a külső jegyek nem mutatják a baba képességeit.
A külső jegyek közé tartozik a jellegzetes, különleges, mandulaformájú szem, a szemzugban megfigyelhető kis bőrredővel. Néhány Down-szindrómás babánál tapasztalhatjuk az ún. Brushfield-pontokat: apró, fehér foltokat a szivárványhártyán. Ez a látást nem befolyásolja.
Hipotón izomtónus és laza ízületek is jellemzőek a Down-szindrómás babákra. A végtagok és az ujjak rövidebbek, a kisujj rövidebb egy ujjperccel a szokottnál és befelé hajló lehet. A lábujjak is rövidebbek lehetnek, és jellemző az ún. szandálárok, amikor a nagylábujj és a következő ujj között hézag látható. A tenyéren egy keresztvonalat látunk.
A Down-szindrómás baba feje kisebb és tarkójánál laposabb az átlagosnál.
Kisebb a szájuk, a fülük és orruk, a fülek elállók, az orrnyergük pedig laposabb lehet.
Sokszor lassabb gyarapodás figyelhető meg és alacsonyabbak kortársaiknál.
A Down-szindrómás babák között nagy egyéni különbségek vannak, sokkal nagyobbak, mint a nem Downos babák között. Vannak olyan külső jegyeik, amelyek a többségüknél jellemzőek, de ők is a családtajgaikra hasonlítanak legjobban.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések