Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A D-vitamin hiány növeli az újszülöttek légúti fertőzéseinek kockázatát

Szerző: -

2010. december 30. | Frissítve: 2016. március 1.

Forrás: MTI

Az újszülöttek D-vitamin szintje előrejelzi a kisgyerekkorban előforduló légúti fertőzések kockázatát, de az asztma kifejlődésének kockázatával nem függ össze - állapították meg amerikai kutatók.

A D-vitamin hiánya légúti fertőzést okozhat

A tanulmányban 922 újszülött köldökvérének D-vitamin szintjét vizsgálták. Közülük minden ötödiknél igen alacsony (kevesebb mint 25 nanomol/liter) D-vitaminszintet mértek. Ezeknél a csecsemőknél három hónapos korukig kétszer nagyobb valószínűséggel fordult elő légúti fertőzés, mint azoknál, akik D-vitamin szintje magas (75 nanomol/liter fölötti) volt.
Az alacsony D-vitaminszint gyakrabban fordult elő a télen született újszülötteknél, az alacsony társadalmi helyzetű családok gyerekeinél, valamint azoknál, akik szülei dohányoztak.

A Massachusettsi Általános Kórház munkatársai tanulmányuk eredményét a Pediatrics című szakfolyóirat 2011. januári számában teszik közzé.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Veszélyes a túl kevés D-vitamin
 • Napfényvitamin-kisokos
 • Naponta napfényre a D-vitaminért!
 • D-vitaminnal a köhögés ellen

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

  Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések