Baba

A D-vitamin hatása a csecsemő bél mikrobiomjára

A CHILD Cohort Study új kutatása rávilágított arra, mennyire fontos a D-vitamin a csecsemő fejlődésben lévő bél mikrobiomjára.
2020. Augusztus 24.
A D-vitamin hatása a csecsemő bél mikrobiomjára (fotó: Getty Images)

A Gut Microbes folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy a D-vitamin-kiegészítés a csecsemő mikrobiómjának összetételét változtatja meg- nevezetesen a megamonas baktériumok alacsonyabb előfordulási arányában érhető tetten, a babák három hónapos korában.

A D-vitamin fontos szerepet játszik a csecsemők életében, támogatja a csontfejlődést, az anyagcserét és a csecsemő immunrendszerének egészséges fejlődését – mondta Anita Kozyrskyj, az Alberta Egyetem Gyermekorvosi Tanszékének professzora és a CHILD Cohort Study kutatója. “Észak-Amerika legtöbb csecsemője D-vitamint kap, akár a szoptatás kiegészítéseként, akár a csecsemőtápszerek összetevőjeként.”

A kutatók 1157 csecsemő székletmintáját vizsgálták meg és arra jutottak, hogy a D-vitamin kiegészítés összefüggésbe hozható a megamonas baktérium alacsonyabb szintjével, függetlenül attól, hogy a csecsemő anyatejes vagy tápszeres volt-e. Ennek a baktériumnak szerepe van az asztma kialakulásában és légzőszervi vírusos fertőzések gyakoriságában.

A kutatás egy másik területet is vizsgált: nevezetesen a Clostridioides difficile (C. difficile) baktérium és a D-vitamin közötti összefüggést. Noha ez a baktérium sok csecsemőnél hasmenést okoz, másoknál minden tünet nélkül van jelen a bélflórában. Ha a bélbaktériumok szintje kiegyensúlyozatlan, akkor a baktérium szaporodhat és későbbi életkorban növeli a krónikus betegségekre való hajlamot.

A tanulmány megállapította, hogy a csecsemők közel 30%-a hordozott C. difficile-t, de a baktérium gyakorisága alacsonyabb volt a kizárólag szoptatott csecsemők körében. “Érdekes módon a D-vitaminnal dúsított tej anyai fogyasztása volt az egyetlen tényező, amely csökkentette a C. difficile valószínűségét a csecsemőkben” – tette hozzá Kelsea Drall.

Az alacsony D-vitamin szintet az RSV vírus és az utóbbi időben a COVID-19 betegség iránti fogékonysággal is összefüggésbe hozták.

(via)