Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A CSED, csecsemőgondozási díj 2020

Szerző: Gaál Bernadett

2020. január 2.

Forrás: babaszoba.hu

Ha már közeleg a baba érkezése, vagy egyszerűen csak szeretsz tervezni a jövőre, akkor az alábbi összeállításunkból megtudhatod, hogyan igényelheted és mikortól jár a csecsemőgondozási díj a 2020-as évben.

Ki jogosult a CSED-re?

A csecsemőgondozási díj, vagyis a CSED azoknak a szülőknek jár, akik a gyerekük születését megelőző két éven belül, 365 napon át biztosítottak voltak, vagyis a munkahelyük, vagy ők maguk fizették a TB-t.
Továbbá fontos az is, hogy a gyerekük
  • még a biztosítási idő alatt, illetve a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül megszülessen,
  • vagy a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának ideje alatt, vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül szülessen.
A biztosítási időbe beleszámítják
  • a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról szóló törvény szerinti biztosításban töltött időt,
  • a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot. A
365 napos biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie.
A csecsemőgondozási díjra nem csak az anyák jogosultak. Rajtuk kívül, bizonyos feltételek mellett, többek között az örökbefogadó szülők és a gyerek apja is megigényelheti a CSED-et. Ezeket az eseteket a Magyar Államkincstár részletezi.

Mennyi ideig jár a CSED?

A CSED a szülési szabadság időtartamára, vagyis 168 napon keresztül jár. Ebből 2 hetet köteles vagy igénybe venni. A szülési szabadságot egyébként a munkahelyednek úgy kell kiadnia, hogy abból legfeljebb 4 hét a kisbabád születésének várható időpontja elé essen.
A csecsemőgondozási díjra való jogosultság legkésőbb a gyereked születésének napjával, koraszülött gyerek esetében a szülési szabadság első napjával nyílik meg. Ebben az esetben, ha a babádat koraszülött intézetben gondozzák, és emiatt a szülési szabadság egy részét nem vetted igénybe, akkor még egy évig igénybe veheted a megmaradt szülési szabadságot, így erre az időtartamra a CSED-et is.
A CSED folyósítása mellett keresőtevékenységet nem végezhetsz.

Hogyan számolják a CSED-et? Mennyi a CSED összege?

A csecsemőgondozási díj kiszámításának módja kicsit hosszas és bonyolult, de segítünk eligazodni a szabályozásban! Rutinos édesanyáknak mondjuk, hogy 2020-ban nem várható változás a CSED-számítás módjában. A CSED kiszámításánál először visszaszámolnak 3 hónapot ahhoz a naphoz képest, amikortól igénybe vennéd a támogatást. Majd megvizsgálják, hogy ettől az időponttól visszafelé rendelkezel-e 180 naptári napi jövedelemmel ##8211## és biztosítással -, hogy így a fizetésedből kiszámolhassák a CSED összegét. A CSED összege a naptári napi jövedelem 70%-a.
CSED, csecsemőgondozási díj 2020
A CSED összegéből kizárólag személyi jövedelemadó előleget vonnak le, és érvényesíthető belőle a családi kedvezmény is. Ha pontosan szeretnéd kiszámolni, mennyi CSED-re lehetsz jogosult, azt néhány adat alapján ezzel a kalkulátorral kiszámolhatod.

Mikor utalják a CSED-et?

A csecsemőgondozási díjat havonta egyszer, utólag folyósítják akár postai úton, akár bankszámlára utalással minden hónap 10. napjáig. Hogyan igényelhető a CSED? A csecsemőgondozási díj iránti kérelmet a munkahelyeden kell benyújtani, a "Nyilatkozat csecsemőgondozási díj megállapításához" elnevezésű nyomtatványon.
Ha egyéni vállalkozó vagy, akkor a kérelmet, a vállalkozás székhelye szerint illetékes kormányhivatalnál, az "Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez" elnevezésű elektronikus nyomtatványon kell megigényelned. Mindkét nyomtatványt megtalálod az Államkincstár weboldalán.
A kérelemhez csatolnod kell:
  • amennyiben a gyereked születését megelőző időponttól igényelnéd a díjat, a terhesállományba vételt igazoló orvosi igazolást,
  • vagy ha nem vettek terhesállományba, akkor a várandósgondozási könyv másolatát, és szülés után a születési anyakönyvi kivonat másolatát.
Jó tudni, hogy bizonyos esetekben a kérelemhez csatolandó továbbá:
  • csecsemő örökbefogadása esetén az örökbefogadásról szóló gyámhivatali határozatot, vagy a gyámhivatal igazolását arról, hogy a biztosított a csecsemőt örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette,
  • gyám esetén a gyámkirendelő határozatot, - "Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról" elnevezésű nyomtatványt, ha az igénylőnek megszűnt a biztosítási jogviszonya.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések