Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A Babinski-reflex

Szerző: Huták Judit

2016. február 16. | Frissítve: 2022. január 10.

Forrás: babaszoba.hu

A Babinski-reflex az úgynevezett primitív, újszülöttkori reflexek közé tartozik. Lényege, hogy ha a talpat megérintik, a baba lábujjai és lábfeje felfelé mozdulnak és a nagylábujj kitekerednek.

A Babinski-reflex

Ez a jelenség kisbabáknál teljesen normális, a felnőtteknél viszont kóros elváltozásra utalhat.
A primitív vagy csecsemőkori reflexek nem tudatos, nem irányított válaszreakciók a külvilágból érkező ingerekre. Ezek a kicsiknél teljesen természetesek, és a fejletlen központi idegrendszerre, az agy "éretlenségére" vezethetőek vissza. Időnként a felnőtteknél is ki lehet váltani ezeket a reflexeket, de náluk ezek megléte valamilyen idegrendszeri betegség, demencia vagy stroke következménye lehet.
Ezen reflexek közé tartozik a Babinski-, más néven talpi reflex. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a csecsemő talpán végighúznak valamilyen tompa tárgyat, ő erre a lábujjak szétterpesztésével és a lábfej felfelé mozdulásával reagál. A nagylábujj pedig lassan felfelé húzódik és enyhén ki is csavarodhat.
Ennek a jelenségnek az oka, hogy az agyból a gerincvelőn keresztül húzódó idegpályáknál még nem alakult ki a megfelelő védőréteg, vagyis az idegsejteknél nincs meg a szükséges myelinmennyiség. Ez a relfex 12-24 hónapos kor között múlik el, és átadja a helyét a felnőttkori talpi reflexnek, mely éppen ellenkezőképp működik. Vagyis, ha a talpon végighúznak egy tompa tárgyat, a lábujjaink befelé görbülnek, a talp felé.
Amennyiben a Babinski-reflex felnőtteknél jelentkezik, az mindenképpen kóros elváltozásra utal, például idegrendszeri sérülésre, agyi vagy gerincvelői problémákra. Ennek kiderítéséhez bonyolultabb vizsgálatokra, például MRI-vel készült felvételek elemzésére van szükség.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések