Baba

A 8 legjobb testhelyzet, hogy könnyen menjen a szoptatás

Azért, mert a szoptatás természetes, még nem jelenti, hogy könnyű is. Időt és gyakorlást igényel a szoptatás elsajátítása, legyél kitartó és türelmes, ha nem megy azonnal. Az alábbi 8 pozíció valamelyike neked is be fog válni.
2016. December 21.

Mindenkinek más szoptatási póz válik be

A sikeres szoptatás egyik kulcsa az aranyóra. A szülés utáni bőrkontaktus, és az, hogy minél hamarabb mellre kerüljön a kisbabád, nagyon fontos, legyen szó akár természetes szülésről, akár császármetszésről. Ha a kisbabád bőre a te bőrödhöz ér, az illatod és érintésed, a tested melege stimulálja a tejtermelő hormont, a prolaktint.

Egy egészséges újszülött 20-30 perccel a születése után ösztönösen szopni szeretne, ezért a legjobb, ha magad mellett tartod a babát. A kolosztrum minden egyes cseppje fontos a számára. Ahelyett, hogy külön szobában lenne a kisbabád a kórházban, kérd őt magad mellé. Így sokkal könnyebben fog menni a szoptatás. Minél többet szopik a babád, annál több lesz a tejed is.

Amíg a kórházban vagytok, használd ki a csecsemősök, szoptatási tanácsadók jelenlétét, ők segíthetnek neked, hogy megtaláljátok a jó szoptatási pozíciót, tanácsaik tökéletesítik a kisbabád technikáját. Hogy a babád jól kapja-e be a mellbimbódat, az sok mindentől függ, a melled méretétől és attól is, te magabiztosnak érzed-e magad. Mikor jó a baba szopási technikája? Amikor tágra nyitja a száját, az álla lefelé mozdul és hozzáér a melledhez, a nyelve a száján belül alul helyezkedik el, ajkai “átölelik” a bimbóudvart. Szerencsére a jó szopási technikát többféle szoptatási pozícióban is tudja használni a csecsemő, ezért kísérletezz bátran, melyik a legkényelmesebb neki és neked is.

8 szoptatási póz, amit próbálj ki

Nincs olyan, hogy rossz vagy jó szoptatási pozíció, mindenkinek más válik be. Próbáld ki az alábbi testhelyzetek közül azt, amelyik szimpatikus, vagy akár mindegyiket, hogy megtaláljátok azt, amelyik mindkettőtöknek kényelmes. És ne feledd, ami ma működik, lehet, hogy később, ahogy nő a kisbabád, már nem fog. Ezért jó, ha tudod, milyen lehetőségek vannak. Mutatjuk a 8 leggyakoribb pozíciót.

1. Keresztezett bölcsőtartás

A 8 legjobb testhelyzet, hogy könnyen menjen a szoptatás

Ez a legkedveltebb szoptatási testhelyzet az édesanyák között. Keresztezett bölcsőtartásban a kisbaba a keresztben fekszik a testeden, látod, mit csinál, jó-e a technikája. Ez a legegyszerűbb szoptatási póz akkor is, ha nyilvános helyen vagytok.

Így csináld: helyezd a kisbabádat keresztben a testeden, a hasa érjen a te hasadhoz. Ha a baba a bal melledből eszik, a jobb karodban tartsd őt – a nyakánál finoman támaszd meg -, és segítsd őt a bal kezeddel. Használhatsz szoptatós párnát is, ezzel még kényelmesebbé válik ez a pozíció. A tápszeres babák etetése is ebben a testhelyzetben a legkönnyebb.

2. Bölcsőtartás

A 8 legjobb testhelyzet, hogy könnyen menjen a szoptatás

Ez a testhelyzet nagyon hasonlít a keresztezett bölcsőtartáshoz. Annyi a különbség, hogy a sima bölcsőtartásban, ha a baba a jobb melledből eszik, a jobb karodban tartod őt, nem pedig a ballal. A bölcsőtartás is nagyon kényelmes mind a baba, mind az édesanya számára, egy szoptatós párnával még könnyebb dolgotok lesz.

3. Amerikai foci tartás

A 8 legjobb testhelyzet, hogy könnyen menjen a szoptatás

Ilyenkor a kisbabád a hónod alatt helyezkedik el az egyik oldaladon (igen, úgy, mint egy amerikai focilabda), egy karoddal tartod őt, a másik kezeddel a melledet tartod, amíg szopik a baba. Ha a baba a jobb karod alatt van, a jobb melledből eszik. Ez a pozíció császármetszés után jöhet jól, mert így nem kell magadon keresztbe helyezni a kisbabádat, és így nem nyomja a sebed. Egy párna nagy segítség lehet ebben a pozícióban.

4. Szoptatás háton fekve

A 8 legjobb testhelyzet, hogy könnyen menjen a szoptatás

Nagyon sok anya és baba is szereti ezt a szoptatási testhelyzetet, mert mindkettőjük számára pihentető és nagyon természetes is. 45 fokos szögben feküdj le az ágyra, a kanapéra vagy a szoptatós fotelbe. A kisbabádat fektesd magadra, arca lefelé nézzen. Fekvő helyzetben szopik, a kis kezei a melleidhez érnek.

5. Szoptatás oldalt fekve

A 8 legjobb testhelyzet, hogy könnyen menjen a szoptatás

Feküdj az egyik oldaladra, a kisbabádat helyezd magad mellé, nézzen veled szembe. (A háta mögé tehetsz egy párnát, hogy kitámaszd őt, vagy tartsd őt a karoddal.) Ez a póz azért jó, mert közben mindketten pihenhettek. Császármetszés után, és akkor, amikor nagyon fáradt vagy, hálás leszel ezért a pozícióért.

6. Szoptatás ülő helyzetben

A 8 legjobb testhelyzet, hogy könnyen menjen a szoptatás

Ebben a pózban a kisbabád az öledben ül, függőleges helyzetben van a felsőteste. Azzal a karoddal tartsd őt, amelyik oldalról éppen eszik, a másikkal a melledet foghatod, hogy könnyebb legyen a dolga.

7-8. Dupla bölcsőtartás vagy dupla amerikai foci tartás

A 8 legjobb testhelyzet, hogy könnyen menjen a szoptatás

Ikreid vannak? Akkor is van néhány lehetőséged. A dupla bölcsőtartás és a dupla amerikai foci tartás lehetővé teszik, hogy egyszerre szoptasd a kisbabáidat. Egy szoptatós párnára mindenképp érdemes beruháznod, így könnyebb lesz a kicsiket tartanod. Egyszerre szoptatni két kisbabát azonban nagyon kimerítő és stresszes, ezért eleinte jobb, ha külön-külön eteted meg őket.

A cikk a thebump.com összeállítása alapján készült.

Kapcsolódó cikkeink szoptatási pozíciók témában: