Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A 7 leggyakoribb ok, amiért idő előtt abbamarad a szoptatás

Szerző: W. Ungváry Renáta

2008. január 28. | Frissítve: 2021. április 13.

Forrás: Kismama magazin

A kisbabák számára az a legjobb, ha hat hónapos korukig csak anyatejet kapnak, s még további fél évig ez az értékes, élő és éltető anyag marad fő táplálékuk. A szoptatás folytatása pedig legalább kétéves korig ajánlatos. Sokszor mégsem alakul így.

A 7 leggyakoribb ok, amiért idő előtt abbamarad a szoptatás

Félreértés, aggodalom vagy tudatlanság vezet a feleslegesen adott pótláshoz, teához? A lényeg szempontjából mindegy! Akár egyetlen kis adag tápszer adása is allergiához vezethet a csecsemőnél a későbbiekben. Két hétig is eltarthat, mire a fajunktól idegen fehérje elfogyasztása után ismét a kizárólag szoptatott babákra jellemező bélflóra alakul ki a kicsinél. Ezért ha valóban pótlásra van szükség, lefejt tejjel járunk a legjobban.

1. Már a kórházban kapott pótlást

Sajnos még mindig sok szülészeten szokás tápszerrel etetni az újszülötteket a tejbelövellés előtt. Ha a babát elkülönítik éjszakára az édesanyjától, ez kedvezőtlenül befolyásolja a szoptatás megindulását. Nem kerül olyan gyakran mellre a baba, ahányszor szüksége volna rá, édesanyja melle pedig fájdalmasan túltelítődik. Az egészséges újszülöttnek elég a tejbelövellés előtt termelődő kolosztrum, másra nincs szüksége! A feleslegesen adott pótlással csak ártunk neki! Ugyanez vonatkozik a teáztatásra is!

2. Kevesebb lett a tejem!

A tejbelövellés utáni napokban, hetekben elsősorban hormonális tényezők befolyásolják a tejmennyiséget - főként ennek köszönhető a szinte állandó teltségérzés a mellekben. Amikor két-három hét elteltével a kereslet-kínálat elve alapján lassan annyi tej termelődik, amennyit a baba fogyaszt, sok édesanya puhának, üresnek érzi a mellét a korábbiakhoz képest.

Ha a baba ezzel egyidejűleg ráadásul hasfájós korszakába lép, és ezért sokat sír, vagy épp növekedési ugrás miatt több tejet kér, mint addig, a látszat valóban az, hogy éhes marad. Rengeteg tejem volt, és most egyik napról a másikra elment - mondja sok aggódó mama, s előveszi a fagyasztott készleteket vagy a megnyugtatás céljából vásárolt tápszeres dobozt a szekrény tetejéről. Pedig egyikre sincs szükség! A látszat csal! Hiába puhább a mell, mint korábban, tejtermelő képessége nem szűnt meg és nem is csökkent. A tej jelentős része szoptatás alatt termelődik. Tegyük tehát mellre a babát, ha kéri, akkor is, ha ez napokig túlságosan gyakorinak tűnik. Így három-négy nap múlva annyi tejünk lesz, amennyit a baba kér. Ha eddig egy mellből is jóllakott, de most már nem, tegyük rá nyugodtan mindkettőre.

3. Esténként nincs elég tejem

Késő délután és estefelé valóban kevesebb tej termelődik. Ilyenkor azonban nincs szükség pótlásra, csak gyakoribb szoptatásra. A sok, rövid szopás során magasabb kalóriatartalmú tejet vesz magához a baba - más az összetétel, mint reggel. Célszerű többször ugyanarra a mellre visszatenni, ha csak pár percig szopott aktívan. A nyugtalan időszakot általában hosszú, egybefüggő, nyugodt alvás követi.

4. Nem hízik eleget!

Kezdjük előbb a mérleggel! Hasznos segítőtárs lehet, ha csak akkor kérdezzük, amikor fontos válaszokat várunk. Az viszont teljesen lényegtelen, hogy egy-egy alkalommal mennyit szopik a baba. Hamar tápszernél fogunk kikötni, ha csak meghatározott időközökben szoptatunk, megmérjük, mennyit evett, majd kiegészítjük az állítólagos kívánt értékre. Így megakadályozzuk, hogy a tejtermelés az igényeknek megfelelően növekedjék! (Túletetéstől sem kell tartani. Egy kizárólag szoptatott baba nem hízik túl sokat, ezért felesleges anyatej helyett vízzel vagy teával kínálni.)

Ha figyeljük a heti gyarapodást (a babát meztelenül kell mérni!), látni fogjuk, hogy azokban az időszakokban is szépen gyarapodik kizárólagos szoptatás mellett, amikor sokat sír, és szinte állandóan mellen van. És ha mégsem? Akkor olvassuk el a lehetséges okokat néhány sorral lejjebb!

5. Táplálék és vigasz

A szoptatás nem csak arra való, hogy jóllakjék tőle a baba. A kis csecsemő természetes igénye, hogy sokat legyen testközelben, és akkor is szopizhasson akár egy óra hosszat, ha már nem éhes. Sok szülőnek téves elképzelései vannak arról, milyennek is kellene lennie egy csecsemőnek: azt hiszik, csak szopik (legfeljebb húsz percig), aztán alszik (legalább napi tizenhat órát és a saját kiságyában). Ilyen gyerek is van, láttam már nem is egyet.

A többség azonban egyáltalán nem hasonlít erre az eszményinek tekintett bébire! Ez azért nem is olyan meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy ősi ösztönök irányítják viselkedésünket születésünk pillanatától kezdve. Mi lehet félelmetesebb egy magatehetetlen csecsemő számára annál, mint hogy leteszik valahova, és otthagyják? Hogy nem kap enni, ha kér, mert még nem telt el két óra az előző etetés óta? Hogy testmelegre, kapcsolatra, állandó törődésre vágyik, de inkább leteszik, nehogy elkényeztessék? A cumihasználat, mint már annyiszor leírtuk, csökkenti a mellen töltött időt és a szopási gyakoriságot. Vannak nők, akiknek csak akkor termelődik elegendő tejük, ha a baba gyakran szopik. Ezért ha nem gyarapodik elég jól a baba, először az amúgy is felesleges és káros cumit kell kidobni. Ezután rendszerint a tejmennyiség is növekedni kezd.

A külön szobában altatott baba általában mélyebben és hosszabban alszik, mint szülei mellett. Előfordul, hogy az éjszakai szoptatás elmaradása is kedvezőtlenül hat a tejmennyiségre. Három hónapos kor körül gyakran együttesen jelentkeznek ezek a kedvezőtlen tényezők: a baba cumizik, külön szobában alszik, az anya pedig fogamzásgátlót szed. Az eredmény gyakran az, hogy nem termelődik elegendő tej. Ez szerencsére a szoptatás egyik időszakában sem visszafordíthatatlan változás.

6. Megtévesztő feliratok

A szoptatással sokszor semmi gond. Csak olyan nehéz elhinni, hogy ez még egy négy-öt hónapos babának is elég! Különösen akkor, ha azt tapasztaljuk, hogy a korábbi, heti húsz-harminc dekás gyarapodás most hét-tíz dekára csökkent, s olyan hét is van, amikor még ennyit sem hízik a kicsi. A bébiételekre, tejpépes dobozokra pedig rá van írva: négy hónapos kortól! Csakhogy a gyarapodási ütem csökkenése jó szoptatási gyakorlat mellett normális jelenség, és semmiképp sem indokolja, hogy megkezdjük a hozzátáplálást. Ezzel csak azt érjük el, hogy a tökéletes, személyre szabott anyatejet ebben az időszakban még értéktelenebbnek számító táplálékra cseréljük. Eljön majd a gabonapépek és zöldségpürék ideje is, de nem féléves kor előtt!
Ha a baba éjszaka többször is felébred, ezzel nem azt jelzi szüleinek, hogy tejpépet vagy tápszert szeretne kapni vacsorára.

7. Nem akar már szopni!

Egyéves kor előtt ritkán mond le magától a baba a szopásról. Ha egyik nap még ötször-hétszer szopott, felettébb valószínűtlen, hogy egyetlen nap leforgása alatt elhatározná, hogy abbahagyja. Inkább szopási sztrájkról lehet szó. Változó, hogy ez mennyi ideig tart, de érdemes megkeresni az okát. Lehet, hogy a nyelés, a szopás okoz fájdalmat, lehet, hogy megijedt valamitől, és még sok más ok is elképzelhető. Amíg nem szopik, fejjük le a tejet, és kínáljuk meg újra és újra, amikor félálomban van.

Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések