Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A 6 legjobb szoptatási póz

Szerző: Babaszoba.hu

2018. szeptember 12. | Frissítve: 2021. október 13.

Forrás: babaszoba.hu

Habár a szoptatás ősi és természetes tevékenység, mégis az anyának egy tanulási folyamaton kell végigmennie, míg megtalálja az optimális szoptatási helyzeteket.

A megfelelő szopatási pózban nem feszülnek az izmok, kényelmes a babának és anyának is, nincs mellbimbósérülés. A MedicalNewsToday összeállítása szerint a következő 6 póz a legjobb.
A 6 legjobb szoptatási póz

1. Bölcsőtartás

Fordítsd magad felé a kicsit, fejét a melled irányába, vízszintes helyzetben. Azzal a kezeddel, ami a szoptatásban soros mellednél van, fond át a kicsit a hátánál, ujjaid a karjaihoz érjenek. Másik kezeddel támaszd meg a fenekét. Érdemes a karodat és a kicsit alátámasztani egy párnával, hogy ne fáradjon el a kezed. Sok nő ezt a pózt nehézkesnek találja újszülött babáknál, ugyanígy nagyobb babáknál sem feltétlenül ajánlott.
Bölcsőtartás

2. Keresztfogás

Újszülött babák szoptatásához ajánlott pozíció. Kedvező pozitúra azoknak a kicsiknek, akiknek problémát jelent a mell helyes szájba vétele. (Nyelv a bimbó alatt, a bimbóudvar nagy része a kicsi szájában, főleg az első ajkaknál, alsó ás felső ajkak kifordulva, orr a mellhez ér...) Az aktuális melled felőli kezeddel nyúlj alá a kicsi fejének, és irányítsd, tartsd a baba fejét úgy, hogy ideális helyzetben forduljon a melledre. A másik karoddal nyúlj mélyen a háta és a popója alá, szinte feküdjön el a kicsi a karodon. Ez egy biztosabb tartást ad a bölcsőtartáshoz képest.

Keresztfogás

3. Fekvő testhelyzet

Dőlj hátra, félig ülő helyzetbe úgy, hogy a derekad megfelelő alátámasztást kapjon. A kicsit ferdén fektesd el a hasadon, hassal lefelé, arccal lefelé kerüljön mellre. A szoptató mell felőli kezeddel támaszd meg a kicsi fejét és hátát, másik kezedet a popóján pihentesd. Ezt a pózt biológiai szoptatásnak is nevezik, mert erősíti a baba szopó reflexét.
Fekvő testhelyzet

4. Ülő testhelyzet

Ez a legjobb póz, ha már tud ülni a baba, és épp úton vagytok. Miután elfoglaltad az ülő pozíciót, a kicsit ültesd az oldaladra vagy a combodra, szemben magaddal, hogy feje elérje a melledet. Ha melletted ül, akkor a hátát támaszd meg a combodon. Tartsd a kezeddel a baba nyakát és hátán egyenesben.
Szoptatás ülve

5. Oldalfekvő helyzet

Ha műtéten estél át, vagy kimerült, fáradt vagy, akkor ez a te pózod. Feküdj le, szembe fektesd, hassal magad felé a kicsit. A baba karját megtámaszthatod a kezeddel.
Fekve szoptatás

6. Hónalj alatti szoptatás

A babát helyezd a hónaljad alá, szemben veled, teste alá tegyél egy párnát. Ez a testhelyzet segíti a helyes mellre helyezést.  Ideális azok számára, akik műtét vagy szülés utáni regenerációs időszakban vannak, vagy két babát kell szoptatniuk. 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések