Baba

“A 4 fal közé senki sem lát” – Egy dolgozó anya üzenete minden ítélkezőnek

Igen, a munka anyaként még mindig tabu és előítélet tárgya. Mindenkinek van róla véleménye... Átalában negatív. Soha nem mérlegelik - mielőtt megjegyzéseket tesznek -, hogy az a bizonyos "dolgozó anya" miért döntött így. 
2022. Július 05.
Írd ide a képaláírást

Hogy eltartsa a családot, az anya kényszerből valakire rábízza a gyereket… Vajon tényleg így képzelte? Ezt akarta? Talán megélhetési okból, a munkahely elvesztésének kockázata vagy családi indokok miatt. Ne adj isten nem egy “fullos apuka” van ott, aki eltartja a családot, hogy anyuka otthon gyerekezhessen és vezethesse a háztartást.

Kapod a megjegyezéseket: “Karrierista…!” És ha nem bölcsibe adod a gyereket, akkor “légy hálás, hogy otthon maradt vele nagymama/férj.” “Milyen anya az ilyen? Ezért szülte?”

Hányszor gondol bele valaki, hogy “a dolgozó anya” mögött valójában mi áll?

Hány átvirrasztott éjjel, aztán másnap kifelé mosolygós munkanap, amit legszívesebben végigsírnál?

Hány hajnali 3-4 órakor történt ébredést követő főzés, hogy a gyereknek minden napra friss ebéd legyen, összesen napi 3-4 meleg étel lepépesitve?

Hány késő esti bevásárlás, miután a fürdetés, a vacsora és a fektetés megvolt?

Hány olyan éjjel, ami mosogatással, pakolással telt?

Hány átdolgozott hétvége, ami az előre főzéssel, egész hetes szennyes mosásával, takarítással telt?

Hány elsírt könnycsepp, mikor senki nem látja?

Hány munkanap utáni összekuporodás 5 percre a konyhapadlón, mielőtt mosolyogva leülsz játszani?

Hány elválás, amikor inkább egész nap a karodban tartanád?

Hány olyan éjjel, amikor a határidős munka a gyerek lefekvése utánra maradt, hogy ne a gyerektől vedd el az időt?

És mit látnak? A dolgozó anya reggel bemegy a munkahelyére, boldog, mosolyog, ha sikerül, kifelé “patika” és gondtalan, mert – Istenem – nem ő van a gyerekkel…

Igen, csak a megjegyzéseket kapod.

Annyi mindent lehetne sorolni, de soha nem látja senki, mi van a négy fal között… Hogy a dolgozó anya is anya! Mindent megtesz a családjáért, a gyermekéért. Viszi a munka mellett a háztartást, és nem csak hazaesik a munkanap végén és leveri magát a TV elé, hisz ő mennyit dolgozott és fáradt. Nem ilyen egyszerű. De – ugye – a 4 négy fal közé senki se lát… 

A dolgozó anya rossz anya, mert nem a gyereket neveli otthon…? Azért érdemes lenne előbb gondolkodni! Ne ítéljünk el valakit anélkül, hogy ismernénk!

Zs.

Mondd el Te is!

Ha neked is van véleményed, gondolataid, amit szívesen megosztanál másokkal, küldd el nekünk az info(kukac)centralmediacsoport.hu mail címre!