A 10-12 hónapos baba táplálása
Csemeténk rengeteget fejlődött az utóbbi hetekben. Kapaszkodva feláll, néha a mama lábába fogódzva kíséri figyelemmel a konyhai munkálatokat. Már majdnem mindenből kaphat pár falat kóstolót a tizenegyedik-tizenkettedik hónapban!
h i r d e t é s

A 10-12 hónapos baba táplálása
Mit eszik a 10-12 hónapos baba?
Nemsokára itt az első szülinap, igazi tortával, amiből már az ünnepelt is kér néhány falatot! De ne szaladjunk annyira előre az időben, hiszen van néhány olyan újdonság a kamrában, amivel érdemes még a sütemények előtt megismerkedni.Ilyenek például a káposztafélék, melyekből változatos, ízletes ételeket készíthetünk. Ha fokozatosan vezetjük be, nem kell attól tartanunk, hogy hasfájást okoznak a babának. Ugyanez a hüvelyesekre is igaz. A puffasztónak tartott zöldségfélékhez társítsunk emésztést könnyítő fűszereket. Ilyen többek között a kömény, az ánizs, az édeskömény.
Aki tart a hüvelyesek puffasztó hatásától, csíráztassa néhány napig a magokat - áztassa be, majd tegye csíráztató edénybe vagy szűrőtálba, és mindennap mossa át, tartsa nedvesen, amíg meg nem jelennek a csírák. Közben lebomlanak, átalakulnak a puffadást okozó szénhidrátok. Babcsírából, lencsecsírából készíthetünk levest, főzeléket, párolt köretet, salátát.
A csíráztatott magot rövidebb ideig kell főzni, mint a száraz terményeket. A hüvelyesek gazdag, teljes értékű fehérjeforrásaink. Vegetáriánus családokban már a nyolcadik-kilencedik hónaptól meg lehet kezdeni a hüvelyesek bevezetését. Ez különösen akkor megfontolandó, ha már viszonylag ritkán szopik a baba.
A spenót - a hiedelmekkel ellentétben - nem tartozik a legegészségesebb zöldségeink közé. Sok karotint tartalmaz, ami A-vitamin-raktáraink feltöltéséhez segít hozzá, ezenkívül bőven van benne folsav és kálium. Ugyanakkor a sok oxálsav gátolja a vas és a kalcium felszívódását. A legtöbb családban különlegességnek számít a padlizsán, a rebarbara. Ha eddig nem kóstoltuk, próbáljuk ki bátran az új ízeket! A padlizsánnal először kenyérre kenhető krém formájában érdemes ismerkedni, a rebarbarakompót pedig a legtöbb kisbabának ízlik a maga savanykás aromájával.
Tipp: A rebarbara egy leveles növény vaskos, húsos szára. Egészen vékonyan hámozzuk le a külső réteget, majd vágjuk kis darabokra, és pároljuk meg kevés fahéjas vízben. Banánnal keverve kínáljuk a babának. Sok vasat tartalmaz!
Sok apróság él-hal a savanyított uborkáért, és általában a savanyúságokért. Ha kibújtak az őrlőfogak, kóstolgathatja kedvére, ha még nem tud rágni, vágjuk az uborkát vékony szeletekre, így kínáljuk.
Nincs értelme rászoktatni a babát az édességekre! Másfél éves kor előtt nyugodtan elháríthatjuk a kínálást is, bár ez néha kellemetlen helyzeteket szülhet. Ha az első egy-két évben nem vált mindennapos szokássá a desszertevés, később sem lesz túlságosan édesszájú a kisgyerek.
A cumisüvegen nevelt gyerekek nem azért isznak döbbenetes mennyiségű teát (gyümölcslét, szörpöt), mert ennyi egy átlagos gyerek folyadékigénye, hanem azért, mert számukra a cumisüvegből való ivás jelenti a megnyugvást - közben viszont kibújófélben levő fogacskáik látják kárát az édes innivalók egész napos szopogatásának. Ha elmegyünk otthonról, akkor sem kell cumisüveg. A legtöbb nagyobbacska csecsemő hamar megtanul inni a sportkupakos üdítős palackból, pohárból vagy szívószállal.
Tipp: Itt az ideje, hogy tápszeres babáknál napi 500 milliliterre csökkenjen a napi tápszeradag. A tejes italok nem szomjoltónak valók! Kínáljunk vizet, ritkábban cukrozatlan gyümölcslét, vagy édesítetlen gyümölcsteát az étkezések után.
Kapcsolódó cikkeink:Babák hozzátáplálása: a szabályok egyszerűek, a gyerekek különbözőek
Hozzátáplálási kisokos - kérdések és válaszok
Nem kell erőltetni!
Babák hozzátáplálása: nyugalom, figyelem, bizalom
Aki tart a hüvelyesek puffasztó hatásától, csíráztassa néhány napig a magokat - áztassa be, majd tegye csíráztató edénybe vagy szűrőtálba, és mindennap mossa át, tartsa nedvesen, amíg meg nem jelennek a csírák. Közben lebomlanak, átalakulnak a puffadást okozó szénhidrátok. Babcsírából, lencsecsírából készíthetünk levest, főzeléket, párolt köretet, salátát.
A csíráztatott magot rövidebb ideig kell főzni, mint a száraz terményeket. A hüvelyesek gazdag, teljes értékű fehérjeforrásaink. Vegetáriánus családokban már a nyolcadik-kilencedik hónaptól meg lehet kezdeni a hüvelyesek bevezetését. Ez különösen akkor megfontolandó, ha már viszonylag ritkán szopik a baba.
A spenót - a hiedelmekkel ellentétben - nem tartozik a legegészségesebb zöldségeink közé. Sok karotint tartalmaz, ami A-vitamin-raktáraink feltöltéséhez segít hozzá, ezenkívül bőven van benne folsav és kálium. Ugyanakkor a sok oxálsav gátolja a vas és a kalcium felszívódását. A legtöbb családban különlegességnek számít a padlizsán, a rebarbara. Ha eddig nem kóstoltuk, próbáljuk ki bátran az új ízeket! A padlizsánnal először kenyérre kenhető krém formájában érdemes ismerkedni, a rebarbarakompót pedig a legtöbb kisbabának ízlik a maga savanykás aromájával.
Tipp: A rebarbara egy leveles növény vaskos, húsos szára. Egészen vékonyan hámozzuk le a külső réteget, majd vágjuk kis darabokra, és pároljuk meg kevés fahéjas vízben. Banánnal keverve kínáljuk a babának. Sok vasat tartalmaz!
Ízek százai
Szabadon dúskálhatunk a fűszerekben is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy csípős paprikával, vagy mesterséges ízfokozókat (ilyen például a nátrium-glutamát) tartalmazó fűszerkeverékekkel kellene elkészítenünk a baba ebédjét. Ezek helyett friss vagy szárított zöldfűszereket, hagymát, fokhagymát használjunk. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a csecsemők már az anyatej közvetítésével megismerik és megszeretik édesanyjuk kedvenc, gyakran fogyasztott ételeit. Nyugodtan tehetünk kevéske fokhagymát a kicsik ételébe is - ez az egyik legfinomabb fűszerünk és leghatékonyabb gyógynövényünk is egyben.Sok apróság él-hal a savanyított uborkáért, és általában a savanyúságokért. Ha kibújtak az őrlőfogak, kóstolgathatja kedvére, ha még nem tud rágni, vágjuk az uborkát vékony szeletekre, így kínáljuk.
Ne cukrozzunk semmit!
A hazánkban népszerű édességek, süteményfélék legtöbbje tojást, tehéntejet és cukrot is tartalmaz. A tojás és a tej allergiát válthat ki, csak fokozatosan vezessük be az étrendbe. A tojásfehérjével még várjunk egy-két hónapot, sárgáját már ehet a totyogó. Ha előfordult a családban allergiás megbetegedés, jobb, ha egyéves korig várunk vele. Tanulmányozzuk vásárlás előtt a babakekszek, babapiskóták feliratait: szinte valamennyi tartalmaz cukrot, tojást, tejet, vagyis nem valók csecsemőpocakba. A banán vagy az érett, jól átsült sütőtök, a zsenge csemegekukorica, a szelídgesztenye természetes cukortartalma olyan magas, hogy desszertként is tálalhatjuk.Nincs értelme rászoktatni a babát az édességekre! Másfél éves kor előtt nyugodtan elháríthatjuk a kínálást is, bár ez néha kellemetlen helyzeteket szülhet. Ha az első egy-két évben nem vált mindennapos szokássá a desszertevés, később sem lesz túlságosan édesszájú a kisgyerek.
Akkor igyon, ha szomjas
A sokáig szoptató nők gyakran tapasztalják, hogy gyerekük alig iszik valamit, annak ellenére, hogy már bőven falatozik a család asztaláról. Van, aki kétségbeesésében egyéves kor körül próbálja rászoktatni a gyereket a cumisüveg használatára, hátha az segít. Sem ez, sem a többi praktika nem szokta beváltani a hozzá fűzött reményeket, vagyis azt, hogy a gyerek végre "rendesen" igyon. Az igény szerint szoptatott totyogó ugyanis elég folyadékhoz jut az anyatej által, még akkor is, ha édesanyja egyáltalán nem érzi, hogy számottevő mennyiségű teje lenne.A cumisüvegen nevelt gyerekek nem azért isznak döbbenetes mennyiségű teát (gyümölcslét, szörpöt), mert ennyi egy átlagos gyerek folyadékigénye, hanem azért, mert számukra a cumisüvegből való ivás jelenti a megnyugvást - közben viszont kibújófélben levő fogacskáik látják kárát az édes innivalók egész napos szopogatásának. Ha elmegyünk otthonról, akkor sem kell cumisüveg. A legtöbb nagyobbacska csecsemő hamar megtanul inni a sportkupakos üdítős palackból, pohárból vagy szívószállal.
Tipp: Itt az ideje, hogy tápszeres babáknál napi 500 milliliterre csökkenjen a napi tápszeradag. A tejes italok nem szomjoltónak valók! Kínáljunk vizet, ritkábban cukrozatlan gyümölcslét, vagy édesítetlen gyümölcsteát az étkezések után.
Kapcsolódó cikkeink:
Hozzászólások