Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

9 gyereket szült a 25 éves anya - az ultrahangon "csak" 7-et láttak

Szerző: Bagaméri Viki

2021. május 18. | Frissítve: 2021. december 20.

Forrás: babaszoba.hu

Az egyébként Maliban élő fiatal anyuka babái Marokkóban jöttek világra, és mindenkit megleptek az érkezésükkel, az előzetes vizsgálatok során ugyanis "csak" hét babát számoltak az asszony hasában az orvosok.

A kilencszeres anyukának, Halima Cissének még a Mali Köztársaság kormánya is személyes gratulációt küldött a nem mindennapi babák világra segítését követően. Az öt kislány és a négy kisfiú a körülményekhez képest jó egészségnek örvend, az apukájuk pedig rendkívül büszke a feleségére.
A jelenlegi világrekordot a 2009-ben világra jött nyolcas ikrek tartják, annak ellenére, hogy 1999-ben és 1971-ben is volt már példa arra, hogy egyszerre kilenc kisbaba lássa meg a napvilágot - ők azonban sajnos nem éltek többet pár napnál. A 2009-es nyolcas ikrek mindannyian életben maradtak, és jó egészségnek örvendenek.
Az egészségügyi miniszter, Fanta Siby elismerő szavakkal illette a maláj és a marokkói orvosok munkáját. Prof Youssef Alaoui, az Ain Borja Klinika vezető orvosa az AFP hírügynökségnek is megerősítette, hogy kivételes és extrém ritka szülés történt az intézetükben. A fiatal anyukát 10 orvos és 25 asszisztens segítette a nagy napon.
A legkisebb baba súlya 500 g, a legnagyobb pedig 1 kg-t nyom, előreláthatólag 2-3 hónapig még mindannyian inkubátorban maradnak. Halima Cissé már akkor feladta a leckét az orvosoknak, amikor a vizsgálatok során úgy tűnt, hogy 7 babát hord a szíve alatt, ezért az egyébként maliban élő anyuka és a kicsik érdekében úgy döntöttek, szerencsésebb, ha Marokkóban látják meg a napvilágot. A kismama március 30-án meg is érkezett a jól felszerelt klinikára, majd 5 hét után - a várandósság 30. hetében - császármetszéssel életet adott az ikreknek.
Haliba férje, Adjudant Kader Arby még Maliban tartózkodik első gyermekükkel, a személyes találkozásig pedig telefonon tartja a kapcsolatot az anyukával. Arról, hogy miért nem aggódik a babák sorsáért, a következőket mondta a BBC Afrique riporterének: "Ezeket a gyerekeket Isten küldte nekünk. Ő az, aki majd eldönti, mi lesz velük. Nem aggódom, hiszen a Mindenható semmit nem tesz ok nélkül." Hozzátette, hogy nagyon hálásak a sok támogatásért és kedves szóért - személyesen a Mali elnök is felhívta telefonon, hogy gratuláljon, ezt soha nem fogja elfelejteni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések