Baba

9 dolog, amit senki sem mond el a császár utáni felépülésről

Ha a tiéd időzített volt és rendesen felkészültél elméletben, akkor is érhetnek meglepetések.
2017. Augusztus 31.

9 dolog, amit senki sem mond el a császár utáni felépülésről

1. Az ágyból elsőre kikelni legalább akkora fájdalommal fog járni, mint bármilyen szülési fájás, amit valaha átéltél

Érthető, hogy friss anyaként azonnal pattannál ki az ágyból, amint meghallod életed értelmét sírni. De jobb, ha felkészülsz: császár után két hétig még brutális fájdalmakat fogsz átélni minden alkalommal, mikor felülni, netán felállni próbálnál. Míg a kórházban szerencsére (jó esetben) csak egy gombot kell megnyomnod, amivel megemelheted az ágy támláját, sőt segítségedre vannak az ágy kapaszkodói és a csecsemős nővérkék is, addig otthon már nem élvezheted ezt a kényelmet.

“Az orvosod fájdalomcsillapítókkal fog ellátni, amit érdemes elfogadnod” – mondja dr. Alyssa Quimby, kaliforniai szülész-nőgyógyász professzor. “Ezeket nem véletlenül adja.” Otthon pedig próbálj mindig először az oldaladra fordulni párnák segítségével, vagy kérd meg a párod, hogy segítsen kikelni az ágyból.

2. Császármetszés után a szoptatás is igen kellemetlen élmény lehet

“Friss császáros sebbel meglehetősen nehéz olyan pozíciót találni a szoptatáshoz, ami legalább 20 percig kényelmes (neked és a babádnak is)” – mondja Quimby. “Ilyenkor azt szoktam tanácsolni az anyukáknak, hogy próbálkozzanak többféle testhelyzettel.” Sokan a hónaljtartásra esküsznek (amikor a tenyeredben fogod a baba fejét, a lábai pedig a hónaljad alatt vannak). Az is segít, ha szoptatós vagy sima párnákkal bástyázod körbe magatokat. Ha bizonytalan vagy, nyugodtan kérd szoptatási tanácsadó segítségét!

3. A vécén az #1-es és #2-es hadművelet során is meglehetős nehézségekbe ütközhetsz

Nos, inkább nem köntörfalazunk, és a lényegre térünk. A pisilés égni és/vagy csípni fog, de az is lehet, hogy a kapott katéter miatt sosem fogod úgy érezni, hogy teljesen sikerült kiürítened a húgyhólyagod. “Ezek mindegyike teljesen normális tünet. Szerencsére néhány napon belül rendeződik a helyzet” – mondja Quimby.

Ami a nagyvécézést illeti – vagy inkább a nagyvécézés hiányát – szintén felmerülhetnek problémák. “A terhességi hormonok lelassítják az emésztés folyamatát, ami közvetlenül szülés után nem múlik el. Erre még rátesz egy lapáttal a császár után kapott fájdalomcsillapító mellékhatása, ami szintén okozhat székrekedést. Mivel járkálni nem igen tudsz, ami beindíthatná az emésztést, próbálkozz magas rosttartalmú ételek fogyasztásával (szilva, sárgabarack, szőlő, lenmag) és igyál minél többet. Ha kezd eldurvulni a helyzet, bátran kérj székletlazítót!”

4. Az a cuki pár cipő, amit a babavárás előtt hordtál, még egy kicsit a szekrény mélyén kell, maradjon

Akár természetes úton, akár császármetszéssel hoztad világra a gyermeked, egy darabig még teljesen normális, ha fel vagy vizesedve, amitől a lábfejed is pár mérettel nagyobb lehet, mint a terhesség előtt volt. “A várandósság alatt a vér volumene körülbelül 50%-kal nő. Emiatt és a szülés alatt kapott intravénás folyadékok miatt, a vizesedés nem javul még egy ideig. A legjobb, ha minél előbb megpróbálsz felállni és sétálgatni egy kicsit (erre amúgy is kötelezni fognak a trombózisveszély miatt), de a citromos víz kortyolgatása is sokat segíthet, hogy a felesleges folyadék minél előbb távozzon a szervezetedből.”

5. A pihentető 8 óra alvást egy darabig elfelejtheted

Most hoztál világra egy emberi lényt, ráadásul egy hasi műtéten is átestél, akkor egyértelmű, hogy ezek után hagynak aludni, igaz? Nem, sajnos el kell, hogy keserítsünk. Császár után a nővérkéknek 3-4 óránként ellenőrizniük kell a vérnyomásod és a hőmérsékleted, valószínűleg a teljes kórházi tartózkodásod alatt. Mindemellett ott van a kis újszülötted is, aki néhány hétig még jó eséllyel nem fog tudni különbséget tenni nappal és éjszaka között, úgyhogy sok alvásra egyhuzamban nem igen számíthatsz még egy darabig.

6. Lehetséges, hogy a császáros sebed egyik fele duzzadtabb és érzékenyebb lesz… akár évekig is szülés után

A császármetszés egy igen komoly hasi műtét. Ilyenkor nemcsak a bőrt, de az idegeket is átvágják. A seb gyógyulása nagyjából félév, a heg körüli idegek regenerálódása azonban akár egy évig is eltarthat. Néha előfordul, hogy a heg egyenetlenül gyógyul, így az egyik oldalon duzzadtabb és érzékenyebb is lehet a seb. Évek alatt sokat fog halványulni, ám sajnos előfordulhat, hogy teljesen nem tűnik el.

7. A seb körüli viszketés és az érzéketlenség tipikus tünet

Az érzéketlenség szintén abból fakad, hogy az császáros orvos műtét közben idegeket is átvág. Mivel ezek regenerálódása akár évekig is eltarthat, így a zsibbadás és érzéketlenség érzése is megmaradhat. A viszketés pedig egyértelműen a seb gyógyulásának a jele.

8. 8 hét szigorú pihenésre leszel fogva

Amíg a seb teljesen be nem gyógyul, kerülnöd kell a nyújtózkodást, hajolgatást, elfordulást, rázkódást, és a babádnál nehezebb dolgok emelgetését és tologatását” – mondja Quimby. Ez magyarul azt jelenti, hogy az első két hétben felejtsd el a mosott ruhák cipelését, a porszívózást, a kutyasétáltatást és a mosogatógép kipakolását is. Lesz egy kis újszülötted, akiről épp elég feladat lesz gondoskodnod, úgyhogy a házimunkát nyugodtan hagyd meg a család többi tagjának.

“Szintén tiltólistás az autóvezetés az első két hétben, vagy legalábbis addig, amíg nyögés nélkül képes leszel rátaposni a fékpedálra és jobbra-balra fordulni. Az első időkben gyakran még utasként az anyósülésen ülve is a kínok kínját fogod átélni, ezért érdemes türelmesnek lenned” – mondja a professzor.

Sétálgatni már rögtön a műtét után elkezdhetsz, a komolyabb tornázással és hasizomgyakorlatok végzésével viszont várnod kell 6-8 hetet, de erre a dokid is biztosan figyelmeztetni fog.

9. Második babát terveztek? A hüvelyi szülésre is van esélyed

Attól függően, hogy mi volt az oka a császármetszésnek, elképzelhető, hogy engedni fogják, hogy másodszorra természetes úton szüld meg a gyermeked. Amennyiben nem visszatérő probléma (pl. farfekvés, ikerszülés) volt a császár oka, az átlagnál jobbak az esélyeid erre. De persze, még ilyen esetben is előfordulhat, hogy az orvos nem javasolja a hüvelyi szülést. Ilyenkor a dokik legnagyobb félelme, hogy felszakad a császáros heg, amire bár a modern orvosi eljárásoknak köszönhetően nem sok esély van, mégis reális probléma. Az, hogy engedik-e vagy sem, hogy természetes úton próbálkozz, teljesen egyéni, ezért a legjobb, ha felkészülsz minden eshetőségre.

Kapcsolódó cikkeink császármetszés után témában: