Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

8 szabály, ha babával indulsz nyaralni

Szerző: Vályi-Nagy Erika

2011. július 20. | Frissítve: 2017. június 27.

Forrás: Kismama magazin

Nyáron mindenkinek jár a pihenés, még a kisbabás családoknak is. Bár nem kis feladat az utazás megszervezése, az igények és a lehetőségek összehangolása, de ha jól sikerül, egész évben töltekezni lehet belőle.

8 szabály, ha babával indulsz nyaralni

1. Két hónapos kortól
A szülés utáni első hat hetet nem véletlenül nevezik gyermekágyas időszaknak, ilyenkor a babának és az anyának is az a legjobb, ha minél többet van az ágyban. Kell a testnek a pihenés, de a léleknek is fel kell készülnie az új szerepre. Két-három hónapos babával viszont már lehet utazást tervezni, az viszont nem árt, ha egy főpróbával indítasz: esetleg egy hétvégi kirándulással. Így körvonalazódik az a kép, ami egy hosszabb nyaraláson várhat rád, és könnyebb lesz a szervezés, csomagolás is.
2. Előre tájékozódj!
Ha már eldöntötted, hogy hova utaztok - legyen az belföld vagy külföld - olyan szállást válassz, amely kényelmes lesz babával is. Erre nem csak a bababarát hotelek alkalmasak, hanem számos apartman kínál hasonló szolgáltatásokat. Előre érdeklődj, hogy van-e etetőszék, babaágy, pelenkázó, babakád, jobb helyeken még babakocsival is rendelkeznek. Persze lehetsz kicsit rugalmasabb is: a szülők mellett bőven elalszik a csecsemő, pelenkázni is lehet a nagyágyon. Ha már nem anyatejes a baba, a hotelnél jobb választás a konyhával felszerelt apartman.
3. Csomagolj okosan!
Készíts listát, amire előre felírod, hogy mire lesz szükséged. Ezt érdemes megőrizni, és a következő nyaraláskor is felhasználni. Legyen egy kézitáska, amiben azokat a dolgokat tartod, amire az utazás során szükséged lehet. Csomagolj logikusan (akár mindenkinek külön táskába), hogy emlékezz, mit hol kell keresni.
4. Kerüld el a reptéri kellemetlenségeket!
Öltözködj úgy, hogy a reptéri biztonsági ellenőrzés minél egyszerűbb legyen. A legtöbb repülőtéren ki kell bújni a cipőből, ezért olyan lábbelit válassz, amelyben ezt könnyen megteheted. Lehetőleg kerüld a nagy fémcsatokat, ékszert, mert ezek beindítják a metáldetektort. Sok helyen a babával együtt kell átsétálni a metáldetektoron, így ez rá is vonatkozik: olyan ruhát adjon rá, amelyen nincs cipzár vagy fémcsat. Repüléskor védd a baba füleit! Fel- és leszálláskor szoptasd meg, vagy kapjon cumisüveget, cumit, amit szophat.
5. Mi legyen az autós csomagban?
- jól zárható üvegben víz, több kis adagban (inni is, mosakodni is)
- rágcsálnivalót
- kisebb adagokra osztva szendvicsek
- nedves törlőkendő
- pelenkázó felszerelés váltóruhával
- melegben is legyen legalább egy vastagabb váltóruha, ha hirtelen lehűlne a levegő
- kendő az ablak vagy a gyerekülés letakarásához
- zacskó az útközben termelődő szemétnek
- valami új játék, amit még nem látott
- a kedvenc állatka, takaró
- pihenőhelyen leteríthető pokróc, hogy a baba hempereghessen.
Tipp: A kisebb játékokat fűzzük fel egy hosszabb gumiszalagra, és akasszuk az első ülésre, így nem kell folyton keresgélni a kis kedvenceket.
6. Víz!
Ha kipróbáljátok a medencét, fokozatosan ismerkedjen a kicsi a vízzel. Először csak pár cseppet ejts a bőrére, később már locsolgathatod. Egyik baba sem szereti, ha az arcát lespriccelik, vagy ha egyből belelógatják a vízbe.
Ha napra visszük, a baba fejecskéjét széles karimájú kalappal óvd az erős fénytől. Fontos a fényvédő krém, de erős napsütésben adj rá könnyű kisinget is. Ügyelj arra, hogy a kicsi ne legyen soha tűző napon. Ha egész nap strandoltok, figyelj a megfelelő folyadékbevitelre. A babákat nyugodtan megszoptathatod többször is, a tápszeres babáknak pedig sűrűn adj teát vagy vizet.
7. Legyél laza!
Arra mindenképpen számítani kell, hogy a család jól megszokott életritmusa felborul. A megszokott rituálékon (pl. az altatás módján, az etetések idején) ne változtass, és mindenképpen teremts nyugalmas körülményeket az alváshoz, viszont ezen túlmenően legyél laza és rugalmas, felesleges azon görcsölni, hogy nem úgy alakul a napirend, ahogy máskor. Ennyi belefér, hiszen nyaraltok. Otthon majd újra visszatér minden a régi kerékvágásba.
8. Kevesebbet többször
Ha túl meleg van, a picik is étvágytalanabbak lesznek, ugyanúgy, mint a felnőttek - a sok új élmény pedig elvonja a figyelmüket az étkezésről. Ezen ne lepődj meg, és ne erőltesd minden áron az evést. Azonban rendkívül fontos a megfelelő folyadékpótlás.
Külföldön érdemes otthonról vitt babaétellel készülni, hiszen a nyaralóhelyen megtalálható ételek közül nem biztos, hogy szívesen adunk bármit is a gyermekünknek - ráadásul az összetétel is idegen nyelven van megadva, és nem biztos, hogy értünk horvátul, görögül.
Tippek:
- Ha szopik, ne utazás előtt válaszd el!
- Külföldi úton készülj fel a betegségekkel, esetleges sérülésekkel, rendkívüli helyzetekkel kapcsolatos kifejezésekből, a gyerek élete múlhat azon, hogy el tudod-e mondani például az osztrák (horvát, olasz, szlovák) mentősnek, ha valamit félrenyelt vagy megevett.
- Szállodákban, autózásnál is ügyelj a légkondicionáló helyes használatára: ne legyen túl hideg, ne legyen túl nagy különbség a kinti és a benti hőmérséklet között, ne legyen a klíma folyton bekapcsolva.
Az ingyenesen letölthető www.bababaratnyaralas.hu oldalon mindent megtalálsz, amit a nyaraláshoz szükséges.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések