Baba

8 mondat, amiért minden újdonsült anya hálás lesz

Ha közeli ismerősöd lett újdonsült anya, biztosan sokat gondolsz rá. De lehet, hogy nincs ötleted, hogyan is könnyítsd meg a dolgát. Ebben segítünk!
2022. Február 25.
Fotó: Getty

Amikor egy ismerősünknek babája születik, boldogan lájkoljuk a bejegyzést a közösségi oldalakon. De vajon eszünkbe jut pár hét múlva, hogy mit segíthetnénk neki? Íme, néhány mondat, aminek biztosan örülni fog.

1.  Vigyázok a babára, menj, és aludj egyet!

Nincs értékesebb időtöltés egy kismama számára, mint az alvás, hiszen éjjel sokszor nem tudja megtenni. Viszont ha nem tud regenerálódni, akkor a gyermeke sem lesz jól. Úgyhogy a legjobb ajándék, amit adhatsz neki, az a pihenőidő. Már egy órányi szundikálás is rengeteget számít!

2.  Menjetek át a gyerekszobába, én addig kitakarítom a lakást!

Takarítás – na ez is egy olyan dolog a bevásárlás, főzés és hajmosás mellett, amire általában nem jut ideje a friss anyának. Porszívózni például azért nem tud, mert ha a baba ébren van, akkor őt kell a karjában tartania, ha pedig elalszik, nem végezhet zajos munkát. Úgyhogy az egyik legjobb támogatás, ha takarítunk az illető helyett. Persze ha nincs ennyi időnk, és megtehetjük, az is segítség, ha kifizetünk neki egy takarítót…

3.  Ott aludjak nálatok?

Az éjszaka nyilván intim szakasz, úgyhogy ezt csak közeli barátok vagy rokonok esetében javasoljuk, de ha ez a helyzet, akkor sokat jelenthet, ha a szülők néha ki tudják aludni magukat éjszaka is, és te kelsz fel a babához. Bár ha tesó vagy vagy nagymama, akkor ez már biztosan eszedbe jutott…

4.  Menjetek, legyetek kettesben!

Ez a fázis persze később fog bekövetkezni, de lehetőleg még az első évben legyen meg. Ez az a bizonyos randevú, amit a két szülő egymással tölt el, amíg te vigyázol a babájukra. Lehet az múzeum, színház, mozi, étterem… de akár csak egy nagyobb séta a levegőn. A lényeg, hogy együtt lehessenek – baba nélkül.

5.  Hoztam neked ebédet!

Hát igen, a főzés! Azt pár hónapig el is felejtheti a friss édesanya. Jó megoldás lehet befizetni menüre valamelyik házhoz szállítónál, de természetesen annak is örülni fog, ha a saját fogásoddal beállítasz. Nem, ne megkérdezd, hogy vigyél-e, csak vigyél! Mindig jól jön a meleg étel.

6.  Elviszem sétálni a kutyát!

Igen, a házi kedvencek is családtagok, kicsit olyanok, mint a gyerekek. Velük is kell törődni attól még, hogy új jövevény érkezett. Sőt, ne feledjük, egy kiskutya is lehet féltékeny. Sétálnia pedig mindennap kell…

7.  Ezt neked hoztam.

Tulajdonképp bármi lehet, amit a kismamának viszel, a hangsúly azon van, hogy őt ajándékozd meg! Hiszen ilyenkor mindenki a babának visz ajándékot, pedig a legnagyobb hőstettet az anya hajtotta végre…

8.  Szép vagy!

Na, ez az, amit általában nem éreznek a kismamák. Úgyhogy ha tényleg így látod, mondd neki bátran, biztos, hogy jól fog esni neki.